DISTRIBUIȚI
Hizmet News

Autorităţile turce au arestat vineri alţi cinci primari prokurzi, pe care îi acuză că ar avea legături cu gherila Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a anunţat Ministerul de Interne turc, informează AFP, potrivit agerpres.

Primarii oraşelor Siirt, Igdir şi altor trei oraşe mici din estul şi din sud-estul majoritar kurd al Turciei au fost plasaţi în arest la domiciliu, a precizat ministerul într-un comunicat.


Citește și: Vaticanul decide: Toată lumea care intră în Bazilica Sfântul Petru va fi controlată!

Edilii au fost de asemenea „suspendaţi temporar din funcţiile lor” şi înlocuiţi cu administratori desemnaţi de guvern, a adăugat Ministerul de Interne al Turciei.

Cei cinci primari arestaţi sunt membri ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), principala formaţiune prokurdă din Turcia.

HDP face de mai mulţi ani obiectul unor represalii. Selahattin Demirtas, lider marcant al partidului şi fost rival al lui Erdogan în alegerile prezidenţiale, este în închisoare din 2016.

Citește și : 39 de ‘dezertori’ ARESTAȚI după ‘invazia’ ratată a Venezuelei

După alegerile municipale de anul trecut, autorităţile turce au arestat şi au demis mai multe zeci de primari aleşi sub sigla HDP în sud-estul Turciei. Potrivit HDP, guvernul a înlocuit primari ai săi în 45 dintre cele 65 de oraşe pe care partidul le-a câştigat în martie 2019.

Guvernul turc susţine că HDP are legături cu PKK, grupare calificată drept „teroristă” de Ankara şi aliaţii săi occidentali.

Însă HDP respinge aceste acuzaţii şi se declară persecutat din cauza opoziţiei sale ferme faţă de Erdogan.