DISTRIBUIȚI
AFP

Opt persoane sunt în continuare date dispărute marţi dimineaţă după ce un vulcan a erupt pe Insula Albă în ziua precedentă, cinci decese sunt confirmate, iar 31 de persoane sunt spitalizate, a anunţat poliţia, relatează DPA şi AFP, scrie agerpres.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat în cadrul unei conferinţe de presă din oraşul Whakatane că toate persoanele care nu au fost găsite încă sunt presupuse moarte, iar printre ei se află cetăţeni neozeelandezi, precum şi turişti din Australia, Marea Britanie, SUA, China şi Malaezia.


Citește și : Zarif: Iranul este pregătit pentru un ‘schimb total de prizonieri’ cu SUA

Ardern a spus că existau două grupuri pe insula foarte populară în rândul turiştilor, dintre care unul a putut fi evacuat, în timp ce cealaltă se afla prea aproape de craterul care a erupt.

Ea a precizat că în urma zborurilor efectuate deasupra insulei în cursul nopţii nu au fost detectate semne de viaţă.

„Vă împărtăşim durerea incomensurabilă în acest moment şi timp. Pentru moment, datoria noastră este de a-i readuce acasă pe cei iubiţi”, a mai spus ea.

„Patruzeci şi şapte de persoane erau pe insulă. Putem să confirmăm acum că cinci persoane au murit, 31 sunt în prezent la spital, iar alţi opt sunt în continuare daţi dispăruţi şi trei au fost externaţi”, a declarat la rândul său un responsabil din cadrul poliţiei, Bruce Bird, citat de AFP.

Citește și : Haos total în Franța într-o nouă zi de grevă împotriva reformei sistemului de pensii

Potrivit lui, un elicopter a cercetat timp de 45 de minute zona în care se află vulcanul pentru a găsi supravieţuitori. „Nu credem ca altcineva să fi supravieţuit erupţiei bruşte” a vulcanului de luni după-amiază, a mai declarat el.

Poliţia din Noua Zeelandă se consultă acum cu experţi pentru a decide când salvatorii pot reveni pe insulă.