DISTRIBUIȚI
pbs.org

Cinci militanţi pro-democraţie din Hong Kong au ajuns săptămâna aceasta în SUA cu intenţia de a cere azil politic, a anunţat sâmbătă un grup de apărare a drepturilor omului cu sediul în Statele Unite, relatează AFP, potrivit agerpres.

Fuga lor intervine pe fondul persecuţiilor declanşate împotriva opoziţiei hongkongheze în urma cărora peste 50 de persoane au fost arestate în virtutea legii severe privind securitatea naţională impusă la sfârşitul lunii iunie de Beijing la Hong Kong, după ample manifestaţii în 2019.


Citește și : Letonia introduce obligativitatea testelor negative anti-covid pentru toţi călătorii care vor să intre în ţară

„Militanţi, toţi sub 30 de ani, au participat la proteste pro-democraţie în Hong Kong, au fost arestaţi şi inculpaţi. Ei au fugit din oraş cu o ambarcaţiune în iulie”, a declarat Samuel Chu, fondatorul Democracy Council (HKDC), o organizaţie care pledează pe lângă politicieni americani, mass-media şi publicul american pentru cauza apărătorilor drepturilor din Hong Kong.

„Sunt uşurat şi aştept cu nerăbdare să-i primesc în Statele Unite şi să-i ajut să ceară azil şi să-şi construiască o viaţă nouă”, a adăugat el. „Gestul lor disperat este o dovadă a deteriorării rapide a situaţiei drepturilor omului şi a crizei umanitare în creştere în prezent în Hong Kong”, a spus Chu.

Citește și : Grecia va începe din 18 ianuarie relaxarea restricţiilor

Media taiwaneze au relatat în august că aceşti cinci rezidenţi din Hong Kong au încercat să caute refugiu în Taiwan la sfârşitul lunii iulie. Responsabilii de la Taipei au încercat să treacă sub tăcere acest subiect.

Adoptarea legii privind securitatea naţională, considerată de Occident ca o subminare a autonomiei acordate Hong Kong-ului, a contribuit la agravarea tensiunilor deja puternice dintre Statele Unite şi China.