DISTRIBUIȚI
BBC

Cinci militari francezi care lucrau într-un centru de salvare pe mare au fost inculpaţi joi la Paris pentru neacordare de asistenţă unei persoane în pericol, în ancheta privitoare la moartea a 27 de migranţi într-un naufragiu în Canalul Mânecii la sfârşitul lui 2021, transmite AFP., potrivit agerpres.

Nouă persoane, printre care cel puţin cinci militari ai Centrului regional operaţional de supraveghere şi de salvare Gris Nez (CROSS), însărcinate cu salvările în Canalul Mânecii, fuseseră plasate în arest preventiv în ultimele zile, potrivit unei surse judiciare şi alteia apropiate dosarului.


Citește și :  Joe Biden a comemorat victimele atacului armat dintr-o şcoală din Uvalde

Conform acesteia din urmă, cinci militari – trei femei şi doi bărbaţi – au fost prezentaţi joi după-amiază magistraţilor de instrucţie ai Jurisdicţiei naţionale de luptă împotriva crimei organizate, a tribunalului judiciar din Paris.

Conform unei surse judiciare, ei au fost inculpaţi pentru neacordarea de asistenţă unei persoane aflate în pericol, şi lăsaţi liberi. Codul de justiţie militară restrânge puternic posibilităţile de plasare sub control judiciar a militarilor.

Autorităţile franceze îi suspectează că fuseseră chemaţi de 15 ori în ajutorul migranţilor în noaptea naufragiului, dar că nu au dat curs apelurilor.

Barca s-a scufundat în zorii zilei de 24 noiembrie 2021, împreună cu 27 de pasageri, în majoritate kurzi irakieni, cu vârste între 7 şi 46 de ani.

Nimeni nu le-a venit în ajutor. Nici partea franceză, nici partea britanică, care au petrecut noaptea pasându-şi reciproc răspunderea, relevă documente ale anchetei, consultate de AFP şi dezvăluite de Le Monde în noiembrie.

Într-un apel telefonic cu CROSS, un migrant spune: ‘SOS, vă rog (…) sunt în apă’. ‘Da, dar sunteţi în apele engleze, domnule’, îi răspunde interlocutoarea. ‘Nu, nu în apele engleze, în apele franceze, vă rog, puteţi să veniţi repede ?’, imploră el, după care conversaţia se întrerupe.

‘Ei bine, nu auzi ?, nu o să fii salvat. ”Am picioarele în apă”, ei bine, nu ţi-am cerut eu să pleci’, spune atunci operatoarea.

Transcrieri ale unor conversaţii lasă totuşi impresia că centrul a contactat de mai multe ori paza de coastă britanică.

Zece presupuşi traficanţi, majoritatea lor afgani, au fost deja inculpaţi în Franţa în acest dosar.

Citește și : C.Q. Brown este noul şef de stat-major al SUA

O anchetă este de asemenea în desfăşurare în Regatul Unit în legătură cu această dramă, care a urcat tensiunile între Paris şi Londra.

În jur de 46.000 de migranţi au traversat Canalul Mânecii în 2022, majoritatea lor afgani, iranieni şi albanezi. Circa 8.000 au fost salvaţi în apele teritoriale franceze.