DISTRIBUIȚI

Cinci milioane de arbori vor fi plantaţi vineri în Ghana, graţie operaţiunii „Ghana Verde” demarate de guvernul local, care doreşte să încurajeze reîmpăduririle în această ţară din Africa de Vest, informează AFP, potrivit agerpres.   

Ghana deţine în prezent 1,6 milioane de hectare de pădure, comparativ cu cele 8,2 milioane de hectare pe care le avea la începutul secolului al XX-lea, potrivit statisticilor publicate de Ministerul Terenurilor şi Resurselor Naturale din această ţară africană.


Citește și : Peste 40 de milioane de italieni s-au vaccinat anti-COVID. Un sfert din populaţie a fost imunizată complet

Despăduririle din perioada modernă şi importanta degradare a mediului înconjurător au fost cauzate mai ales de exploatarea oficială şi neoficială a aurului, care abundă în zăcăminte aflate sub nivelul solurilor din Ghana, dar şi de creşterea demografică şi de exploatarea ilegală a pădurilor.

Guvernul ghanez a decis să pună trei tipuri de seminţe de arbori la dispoziţia întregii populaţii naţionale: săteni, înalte personalităţi publice, parlamentari, lideri comunitari, şcoli – ai căror elevi vor putea să planteze copaci.

„Acum trebuie să trecem la acţiune. Nu mai avem timp de pierdut. Pădurea noastră a fost vătămată de exploatarea ilegală a aurului şi a fost defrişată din multe alte motive”, a declarat, vineri, Samuel Abu Jinapor, ministrul ghanez pentru Terenuri şi Resurse Naturale.

„Obiectivul programului ‘Ghana Verde’ este acela de a proteja generaţiile viitoare”, a adăugat el, dând totodată asigurări că guvernul central şi-a luat angajamentul de a monitoriza evoluţia copacilor plantaţi, organizând o zi anuală dedicată protejării acestor arbori tineri.

În cadrul ceremoniei oficiale de lansare a programului „Ghana Verde”, Rosemond Asante, de 12 ani, s-a declarat bucuroasă pentru demararea acestei iniţiative. „Doar în această dimineaţă, am plantat deja 15 arbori şi mai am câteva seminţe pe care le voi aduce acasă. Le voi planta în acest weekend cu părinţii mei”, a declarat adolescenta ghaneză.

Coasta de Fildeş, ţară învecinată cu Ghana, a lansat la rândul ei anul trecut o „zi a copacului”, o etapă practică a politicii sale forestiere ce vizează împădurirea unei suprafeţe de „şase milioane de hectare până în 2030, reprezentând 20% din teritoriul naţional şi o creştere cu 3 milioane de hectare acoperite cu păduri”.

Citește și : Ambasada Rusiei din SUA acuză NATO de provocări în Marea Baltică

Defrişările cauzate de culturile de cacaco, în contextul în care Coasta de Fildeş este primul producător mondial de boabe de cacao, au redus suprafaţa pădurilor ivoriene de la 16 milioane de hectare în 1960 la doar 2 milioane de hectare în prezent, potrivit experţilor de mediu.

Însă această problemă este una globală. Defrişările au atins în mai un nivel record pentru această lună în Amazonia braziliană, cu o creştere de 41% în raport cu mai 2020, şi au afectat o suprafaţă de 1.180 de kilometri pătraţi în cea mai mare pădure tropicală a lumii.