DISTRIBUIȚI
AP

Cel puţin cinci migranţi, printre care un copil, au murit luni dimineaţa în Marea Mediterană, potrivit ONG-ului german Sea-Watch, care a denunţat comportamentul „brutal” al pazei de coaste libiene, informează agerpres .

Nava Sea-Watch 3, ale cărei operaţiuni au fost relansate săptămâna trecută, a fost chemată la începutul dimineţii de paza de coastă italiană pentru a salva o ambarcaţiune pneumatică pe cale să se scufunde la 30 de mile marine de Libia.


O navă de patrulare libiană a sosit la faţa locului „aproape în acelaşi timp” cu echipele de salvare ale ONG-ului şi a început să ia migranţi la bord. Însă brutalitatea echipajului său a provocat un moment de panică pe ambarcaţiune. Mai mulţi migranţi au căzut în apă, iar nava libiană a plecat „în mare viteză”.

Citiți și : Activitatea de procesare a vizelor la misiunile SUA în Turcia reluate la „capacitate redusă”

Potrivit organizaţiei neguvernamentale germane, mai mulţi migranţi mai erau încă agăţaţi pe scările laterale şi pentru a evita ca ei să cadă în apă un elicopter al marinei italiene a intervenit pentru a încetini nava, astfel încât migranţii să poată urca la bord.

La rândul lor, echipele de salvare germane au primit 58 de migranţi şi cinci migranţi morţi, printre care un copil care nu a putut fi reanimat.

„Aceste morţi pot fi atribuite pazei de coastă libiene, care a obstrucţionat o operaţiune de salvare sigură prin comportamentul său brutal”, a denunţat şeful misiunii Sea-Watch 3, Johannes Bayer, într-un comunicat. „Însă responsabilitatea este cea a UE, care formează şi finanţează” paza de coastă libiană, a adăugat el.

Plecările de migranţi dinspre Libia au înregistrat o scădere cu 70% între lunile iulie şi octombrie comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă primele zile din noiembrie au fost marcate de o puternică activitate în largul Libiei.

Mai mult de 2.500 de migranţi au fost salvaţi şi duşi în Italia, în timp ce alţi cel puţin 26, toate femei, au murit încercând să traverseze Marea Mediterană.