DISTRIBUIȚI
Twitter

Un judecător din Hong Kong a găsit cinci persoane vinovate pentru că au strecurat mesaje care îndeamnă la răzvrătire în cărțile pentru copii. Procesul a avut loc în contextul unei represiuni asupra libertăților civile, potrivit BBC , informează mediafax.

Un judecător din Hong Kong a găsit cinci logopezi vinovați de publicarea de mesaje de răzvrătire în cărțile pentru copii.


Citește și :  Rusia extinde sancţiunile împotriva responsabililor militari din UE; Putin nu vrea un răspuns simetric la limitarea vizelor

Cărțile lor, despre oi care încearcă să țină lupii departe de satul în care trăiesc, au fost interpretate de autorități ca având un mesaj politic evident.

După un proces de două luni, un judecător ales de guvern a stabilit că „intenția de răzvrătire” era clară.

Acest proces a avut loc în contextul unei represiuni a libertăților civile începând din 2020, când China a impus o nouă lege privind securitatea națională.

Beijingul a declarat că legea este necesară pentru a aduce stabilitate în oraș, dar criticii spun că este concepută pentru a zdrobi disidența.

Legea facilitează urmărirea penală a protestatarilor și reduce autonomia generală a orașului, sporind în același timp influența Beijingului asupra procesului decizional politic și juridic din oraș.

Grupul de cinci logopezi, membri fondatori ai unui sindicat, a produs cărți electronice cu desene animate pe care unii le-au interpretat ca fiind o încercare de a le explica copiilor mișcarea prodemocrație din Hong Kong.

În una dintre cele trei cărți, mai multe oi ripostează împotriva unui grup de lupi care încearcă să le ocupe satul.

În altă carte, atacatorii inamici sunt prezentați ca fiind lupi murdari și bolnavi.

„Intenția nu provine doar din cuvinte, ci din cuvintele cu efectele interzise menite să rezulte în mintea copiilor”, a scris judecătorul Kwok Wai-kin în hotărârea sa, relatează agenția de presă AFP.

El a spus că tinerii cititori ai cărților ar fi fost făcuți să creadă că autoritățile chineze vin în Hong Kong cu „intenții ticăloase” de a ruina viața locuitorilor orașului.

Lai Man-ling, Melody Yeung, Sidney Ng, Samuel Chan și Fong Tsz-ho, care au petrecut deja mai mult de un an în închisoare în așteptarea verdictului, vor fi condamnați zilele următoare.

Ei au vârste cuprinse între 25 și 28 de ani și riscă până la doi ani de închisoare.

„În Hong Kong-ul de astăzi, poți ajunge la închisoare pentru că ai publicat cărți pentru copii cu desene cu lupi și oi. Aceste condamnări pentru „răzvrătire” sunt un exemplu absurd al dezintegrării drepturilor omului în oraș”, a declarat Gwen Lee, de la grupul pentru drepturile omului Amnesty International.

Grupul a fost acuzat în baza unei legi din epoca colonială care a fost rar folosită de procurori.

Citește și :  Comisia Europeană propune PLAFONAREA preţului la gazele naturale ruseşti

Tot miercuri, șeful sindicatului jurnaliștilor din Hong Kong a fost arestat cu doar câteva săptămâni înainte de a părăsi orașul pentru a primi o bursă la Universitatea Oxford.

Ronson Chan, în vârstă de 41 de ani, a fost luat de poliție în timp ce făcea un reportaj despre o întâlnire a proprietarilor de locuințe publice, a declarat angajatorul său, Channel C.

Poliția a confirmat că a arestat un individ după ce acesta a refuzat să își arate actele de identitate.