DISTRIBUIȚI
Brookings Institution

Cinci deputaţi conservatori europeni, întorşi din drum duminică după ce au ajuns la Caracas, au anunţat luni că vor încerca să intre sâmbătă din nou în Venezuela cu ajutorul umanitar american depozitat în Columbia, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Ministrul columbian de externe m-a sunat şi mi-a spus: ‘Veniţi în Columbia sâmbăta viitoare'”, a declarat presei la Madrid eurodeputatul spaniol Esteban Gonzalez Pons.


Citește și : Angela Merkel va participa la summitul Uniunea Europeană – Liga Arabă

„An acceptat invitaţia şi (…) vom încerca să trecem cu alimente şi medicamente din Cucuta”, oraş din Columbia aflat la frontiera cu Venezuela, a spus el.

Gonzalez Pons conducea o delegaţie de cinci eurodeputaţi ai Partidului Popular European (PPE) – trei spanioli, o olandeză şi un portughez -, pe care guvernul preşedintelui Nicolas Maduro i-a întors din drum pe aeroportul din Caracas.

Madridul şi Parisul au denunţat luni expulzarea lor.

Potrivit lui Gonzalez Pons, ei au fost invitaţi de Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar de circa 50 de ţări, şi intenţionau să se întâlnească cu el la faţa locului, precum şi cu reprezentanţi de ONG-uri şi cu opozantul Leopoldo Lopez, aflaţi în arest la domiciliu.

Citește și : Justiţia din Maldive cere arestarea fostului preşedinte Abdulla Yameen

Gonzalez Pons a cerut ca Spania şi Uniunea Europeană să se retragă din Grupul de Contact Internaţional, format din ţări europene şi latino-americane care vor să dialogheze cu Nicolas Maduro pentru a obţine organizarea de noi alegeri prezidenţiale şi o soluţie paşnică la criza din Venezuela.