DISTRIBUIȚI
Dawn

Cinci cetăţeni britanici care erau deţinuţi în Afganistan au fost eliberaţi, anunţă luni Ministerul britanic de Externe, care subliniază că aceştia au comis o ”greşeală” ducându-se în această ţară, în pofida unor recomandări de călătorie, relatează AFP, scrie news.ro .  

”Apreciem eliberarea de către actuala administraţie a Afganistanului a cinci cetăţeni britanici care erau deţinuţi”, anunţă un purtător de cuvânt al ministerului, care nu precizează când şi în ce condiţii au fost reţinute cele cinci persoane.


Citește și :  Prinţul William al Marii Britanii împlineşte 40 de ani

”Aceşti britanici nu au avut niciun rol în activitatea Guvernului britanic în Afganistan şi s-au dus în Afganistan contrar recomandărilor de călătorie ale Guvernului. A fost o greşeală”, subliniază el.

Regatul Unit anunţă că ”regretă acest episod” şi prezintă, în numele familiilor deţinuţilor, ”scuze” pentru ”orice infracţiune a culturii, cutumelor şi legilor afgane”.

Ministrul britanic de Externe Liz Truss se declară, la rândul său, ”satisfăcută” de faptul că regatul le-a asigurat eliberarea.

Londra anunţa în februare cazul mai multor britanici deţinuţi în Afganistan şi anunţa că a ”evocat” situaţia acestora cu talibani, fără să precizeze numărul britanicilor şi nici cine îi deţinea.

Între ei se afla Peter Jouvenal, un fost jurnalist, care a devenit om de afaceri, care deţine dublă cetăţenie, germană şi britanică, deţinut de la începutul lui decembrie.

Citește și : Iranul a executat un extremist sunit pentru uciderea a doi religioşi şiiţi

 

Fundamentaliştii islamşti talibani au arestat anumite voci care-i criticau, după ce s-au întors la putere, în 2021, şi au snopit în bătaie sau arestat numeroşi jurnalişti.