DISTRIBUIȚI
AFP

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă judiciară a ONU, a ordonat joi Myanmarului să ia „toate măsurile de care este capabil” pentru a împiedica genocidul împotriva minorităţii musulmane Rohingya, transmit dpa, Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

CIJ a decis, prin opinia unanimă a 17 judecători, că statul din sud-estul Asiei trebuie să se asigure că armata nu comite crime şi alte acte de genocid şi trebuie să împiedice distrugerea dovezilor unor astfel de infracţiuni, care ar putea fi aduse în faţa instanţei pe viitor.


Citeşte şi: Tragedie aviatică în Australia. Un avion plin cu americani S-A PRĂBUŞIT!

Myanmarul trebuie să prezinte în termen de patru luni un raport detaliat privind măsurile luate pentru respectarea hotărârii CIJ.

Conform acuzaţiilor aduse de Gambia, cu sprijinul Organizaţiei pentru Cooperare Islamică, militarii din Myanmar au comis în 2017 violuri, crime şi incendieri în masă în statul Rakhine din vestul ţării, cu intenţia de a desfăşura un genocid, iar acest genocid continuă şi în prezent.

Citeşte şi: Yad Vashem, Memorialul din Ierusalim al victimelor Holocaustului

Lidera de la Naypyidaw, Aung San Suu Kyi, şi armata au respins acuzaţiile, susţinând că operaţiunile au fost îndreptate împotriva unor militanţi şi ca reacţie la ameninţări cu insurgenţa.

Deciziile CIJ au caracter obligatoriu, însă instanţa de la Haga nu are mijloace de a le impune, de aceea – potrivit dpa – este posibil ca Myanmarul să nu se conformeze. În acest caz, se poate face cere Consiliului de Securitate al ONU să facă presiuni politice asupra ţării. Verdictul final ar putea fi dat abia peste câţiva ani.