DISTRIBUIȚI

Militarii moldoveni au sosit la exerciţiile ucraineano-americane Rapid Trident – 2017 în regiunea Lviv din vestul Ucrainei, a anunţat şeful serviciului de presă al acestor manevre, Anton Mironovici, informează vineri RIA Novosti în ediţia online.

„Soldaţii Forţelor Armate ale Republicii Moldova, care participă la exerciţiul Rapid Trident – 2017, au sosit fără probleme la Centrul internaţional pentru menţinerea păcii şi securităţii în regiunea Lviv”, a scris Mironovici pe pagina sa de Facebook.


Anterior, Kievul a anunţat că faza activă a exerciţiilor ucraineano-americane va avea loc între 11 şi 23 septembrie. Peste 2.500 de militari din 15 ţări vor participa la manevre.

Miercuri, guvernul moldovean a aprobat participarea armatei naţionale la exerciţiile Rapid Trident – 2017. Preşedintele Igor Dodon, în calitate de comandant suprem, a anulat decretul, dar militarii, în conformitate cu decizia guvernului, au decis totuşi să se ducă în Ucraina. După cum a declarat Igor Dodon, faptul că guvernul refuză să se supună deciziei preşedintelui „este ca o uzurpare a puterii”.

El a ordonat efectuarea de inspecţii în unităţile militare şi degradarea persoanelor responsabile. Mai târziu, preşedintele a anunţat că, în calitate de comandant suprem al Forţelor Armate ale Republicii Moldova, a semnat un decret ce interzice implicarea militarilor în exerciţii, operaţiuni, misiuni, pregătire, cursuri şi orice activităţi desfăşurate în afara ţării fără aprobarea sa prealabilă. El a cerut de asemenea demisia ministrului adjunct al apărării al Republicii Moldova, Gheorge Galbura, care este şi ministru interimar al apărării, aminteşte RIA Novosti.