DISTRIBUIȚI
Twitter

Ciclonul Kenneth a atins joi seara nordul Mozambicului însoţit de rafale de vânt cu viteze de până la 280 de kilometri la oră, smulgând copaci din rădăcină şi provocând întreruperi de electricitate, la mai puţin de o lună de la trecerea devastatorului ciclon Idai, care s-a soldat cu moartea a peste o mie de persoane, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Înainte de a atinge continentul african, Kenneth a ajuns miercuri seara în largul arhipelagului Comore, unde a făcut cel puţin trei morţi şi a provocat pagube importante, au declarat autorităţile. De asemenea, ciclonul ameninţă Tanzania unde şcoli şi magazine au fost închise joi şi populaţia a fost sfătuită să rămână la adăpost.


Citește și: O româncă și fiica ei au fost ucise de un criminal în serie

În Mozambic, „ciclonul Kenneth a atins coasta de nord (provincia Cabo Delgado)”, a anunţat joi seara Programul Alimentar Mondial (PAM) într-un comunicat.

Naţiunile Unite se tem că ciclonul Kenneth va provoca inundaţii şi alunecări de teren în provincia Cabo Delgado, la graniţa cu Tanzania, zona fiind afectată din 2017 o insurgenţă islamistă pe care autorităţile din Mozambic nu o pot controla.

„Rafalele de vânt erau foarte puternice, nu am mai văzut asta de 15 de ani în Pemba”, cel mai mare oraş din nordul Mozambicului, a declarat un locuitor.

Citește și: O lideră a vestelor galbene critică discursul lui Macron și cere continuarea protestelor

Copaci au fost smulşi din rădăcină şi ambarcaţiuni au fost distruse. Un reporter al cotidianului naţional Noticias a descris un oraş fără electricitate, lovit de vânturi puternice. Un alt locuitor a declarat că a văzut „case prăbuşindu-se”.

De joi dimineaţă, toate zborurile către Pemba au fost anulate şi guvernul a ordonat închiderea tuturor şcolilor din regiune ca măsură de precauţie.

Potrivit Institutului pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă din Mozambic, circa 700.000 de persoane sunt ameninţate de ciclonul Kenneth.