DISTRIBUIȚI
AFP

Ciclonul Harold a distrus joi mai multe complexuri turistice din Tonga, după ce a provocat pagube materiale importante în alte zone din Pacificul de Sud şi a ucis 27 de persoane, informează AFP, potrivit agerpres.

Ciclonul a atins categoria 5 – cea mai periculoasă – atunci când s-a dezlănţuit joi asupra micului regat insular Tonga din Oceanul Pacific, unde starea de urgenţă a fost decretată miercuri seară. Locuitorii au fost sfătuiţi să se refugieze în adăposturi din cauza riscurilor cauzate de vânturi violente şi valuri foarte înalte. Rafale care au atins viteze de 260 de kilometri pe oră au cauzat întreruperi ale alimentării cu electricitate în anumite regiuni ale ţării. Poliţia a anunţat că cel puţin trei complexuri turistice, situate la nord de capitala Nuku’afola, au fost complet distruse.


Citește și: A doua zi consecutiv cu aproape 2000 de decese în SUA

Harold a făcut 27 de victime în insulele Salomon la începutul lunii aprilie, înainte de a creşte în intensitate şi de a deveni ciclon de categoria 5 atunci când s-a dezlănţuit luni asupra insulei Espiritu Santo, cea mai mare din componenţa Arhipelagului Vanuatu.

Ciclonul Harold nu a făcut nicio victimă în Vanuatu, Fidji şi Tonga, unde echipajele de salvare şi de intervenţie au precizat că numeroşi locuitori din zonele cele mai afectate s-au refugiat în adăposturi. Acest ciclon tropical a coborât la categoria 4 când a lovit miercuri Insulele Fidji, cu vânturi de până la 240 de kilometri pe oră. Harold a crescut din nou în intensitate pe măsură ce s-a apropiat de Tonga.

„Evoluţia sa este greu de prevăzut”, a declarat Bill Singh, angajat al serviciului de meteorologie din Noua Zeelandă „Ştim ce traiectoria urma să aibă, dar, la început, toată lumea credea că va fi un ciclon de categoria 3 sau 4. Pe măsură ce a avansat în apele calde, a crescut în intensitate”, a explicat acelaşi meteorolog.

Harold ar trebui să se îndepărteze de Tonga joi seară şi să se îndrepte spre largul Oceanului Pacific. Totuşi, Philip Duncan, expert în previziuni meteorologice pentru site-ul neozeelandez WeatherWatch.co.nz, a recunoscut că nu poate avea o certitudine în această privinţă.

Pandemia de COVID-19 a complicat operaţiunile de ajutorare din Vanuatu, care încearcă să rămână unul dintre puţinele state de pe planetă în care nu a fost înregistrat niciun caz de infectare cu noul coronavirus.

Citește și: Australienii blocaţi în America și în Africa de Sud vor fi repatriați

„Până în prezent, niciun angajat străin nu a fost adus în Vanuatu în cadrul vreunei intervenţii, acestea vor fi administrate la nivel intern”, a declarat Biroul naţional de gestionare a catastrofelor din Vanuatu. Marise Payne, ministrul australian de Externe, a precizat că un avion al Aviaţiei australiene, care transportă materiale indispensabile, precum corturi şi rezervoare de apă, se află în zbor spre Vanuatu.

Un ajutor australian a fost propus şi altor naţiuni afectate de ciclonul Harold. Orice material care va ajunge în aceste ţări insulare va fi preluat de persoane care vor purta echipamente de protecţie. Membrii echipajelor de intervenţie sosite din străinătate vor fi plasaţi în izolare în zone de tranzit, pentru a evita răspândirea noului coronavirus.