DISTRIBUIȚI
ABC

Un mort, zeci de răniţi şi numeroase distrugeri a lăsat în urmă în regatul Tonga ciclonul Gita, care ar urma să lovească în cursul zilei de marţi insulele Fiji, însoţit de precipitaţii abundente şi rafale de vânt de până la 230 de kilometri pe oră, potrivit EFE, transmite agerpres.

Poliţia din Tonga, citată de Radio New Zealand, a confirmat cel puţin 33 de răniţi, dintre care trei în stare gravă, la Tongatapu, principala insulă a ţării cu o populaţie de 76.000 de locuitori, după trecerea, luni, a ciclonului Gita.


Citeşte şi: Un post de radio creştin a fost închis din cauza unor declaraţii misogine: ‘Femeile sunt creaturi periculoase ale răului’

Localnicul care şi-a pierdut viaţa este o persoană în vârstă de 72 de ani, care a suferit un atac cardiac în drum spre spital.

Surse ale Crucii Roşii din Tonga au informat că 3.000 de persoane au fost transferate în centre de adăpost, iar numărul lor s-ar putea dubla în cursul nopţii.

Au fost trimise mai multe echipe în diferite părţi ale ţării pentru a culege informaţii despre situaţia populaţiei, a clădirilor şi a infrastructurii. Autorităţile din Tonga au oferit date provizorii privind pagubele semnalate mai ales în insula vecină Eua, cu o populaţie de 5.000 de locuitori.

Citeşte şi: Operaţiune antitero în Sinai. 10 morţi şi 400 de arestaţi

La rândul său, Frank Bainimarama, premierul insulei Fiji, a avertizat locuitorii prin intermediul reţelelor de socializare despre pericolul ciclonului Gita, „cel mai puternic care a lovit arhipelagul vecin (Tonga)”.

Potrivit serviciului meteo din Fiji, se estimează că ciclonul, care avansează cu o viteză de 24 de kilometri pe oră, va lovi insulele Lau în cursul acestei nopţi.