DISTRIBUIȚI
ABC News

Ciadul va inaugura joi o ambasadă în Israel, amplificând relaţiile bilaterale stabilite în urmă cu cinci ani, a anunţat prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, citat de Reuters, potrivit agerpres.  

Anunţul făcut miercuri intervine în timp ce biroul preşedintelui Ciadului, Mahamat Deby, a declarat că acesta se află într-o vizită de 48 de ore în Israel.


Citește și : Germania îşi înzestrează armata cu opt sisteme de apărare aeriană IRIS-T

Anunţul făcut de N’Djamena nu oferă mai multe detalii asupra agendei lui Deby. Biroul lui Netanyahu a declarat că liderul Ciadului va fi prezent la inaugurarea ambasadei.

Nu a fost imediat clar unde va fi situată ambasada.

Majoritatea ţărilor îşi menţin ambasadele la Tel Aviv, metropola comercială a Israelului. Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa, dar acest statut nu a obţinut o recunoaştere internaţională mai largă.

Israelul şi Ciadul şi-au reluat relaţiile în 2018 după o vizită la Ierusalim a preşedintelui ciadian de atunci, Idriss Deby. Ţara majoritar musulmană şi-a redus anterior relaţiile în semn de protest faţă de ocuparea de către Israel a teritoriului palestinian într-un război din 1967.

Vizita este prima în Israel pentru Deby, care a preluat conducerea după moartea tatălui său în 2021.

Citește și : Ruşii îi acuză pe americani că au distrus baza legală a tratatului Noul START

Îmbunătăţirea relaţiilor cu Ciadul face parte din extinderea relaţiilor Israelului cu ţări arabe şi musulmane promovată de Netanyahu.