DISTRIBUIȚI
DPA

CIA îşi extinde operaţiunile sub acoperire din Afganistan pentru a ucide mai mulţi militanţi talibani în această ţară, a relatat duminică New York Times, citat de DPA, conform agerpres.

Tactica va presupune trimiterea unor echipe mici de ofiţeri experimentaţi şi contractori alături de forţele afgane pentru a-i vâna pe militanţi, a precizat cotidianul, care citează doi „oficiali americani de top” neprecizaţi.


Măsura marchează o schimbare de strategie pentru CIA în Afganistan, în contextul în care agenţia s-a concentrat până acum pe lupta împotriva reţelei teroriste Al-Qaeda şi pe sprijinirea serviciilor locale de informaţii.

Citeşte şi: ‘Războiul’ dintre kurzi şi irakieni s-a soldat cu 30 de morţi într-o singură săptămână

Noua campanie – care ar urma să fie gestionată de ofiţeri paramilitari din care Diviziei de Activităţi Speciale a CIA – va fi condusă de mici unităţi cunoscute ca echipe de contraterorism.

CIA a refuzat să facă orice comentariu pentru New York Times în legătură cu extinderea rolului său în Afganistan.

Anunţându-şi noua strategie pentru Afganistan în august, preşedintele american Donald Trump a spus că va trimite mai mulţi militari în această ţară marcată de război şi va relaxa restricţiile de pe câmpul de luptă.

Forţele aeriene americane şi-au intensificat deja semnificativ atacurile împotriva talibanilor. Conform unui recent raport al Forţelor Aeriene ale SUA, în luna septembrie s-a înregistrat un record în privinţa bombardamentelor.

Săptămâna trecută, talibanii au reacţionat cu o serie de acţiuni ofensive şi atacuri asupra unor instalaţii de securitate şi centre de districte, omorând peste 200 de civili, soldaţi şi poliţişti.

Într-un articol publicat pe site-ul organizaţiei teroriste, Shahamat, talibanii au ameninţat cu noi „acte de răzbunare”.