DISTRIBUIȚI
AP

SUA ar trebui să se comporte ca şi cum regimul nord-coreean ar fi ‘pe punctul’ de a obţine o rachetă nucleară capabilă să lovească ţinte americane şi să acţioneze în aşa fel încât să împiedice acest lucru, a declarat joi directorul CIA, Mike Pompeo, citat de AFP, potrivit agerpres.

Într-o conferinţă organizată la Washington, Pompeo a dat asigurări că preşedintele american Donald Trump este hotărât să împiedice Phenianul să-şi atingă obiectivul.


Totuşi, la fel ca generalul H.R. McMaster, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump care a participat de asemenea la această conferinţă, el a reiterat că liderul de la Casa Albă ar prefera să readucă regimul de la Phenian la masa negocierilor prin mijloace diplomatice sau sancţiuni.

Citete şi: Presa niponă anunţă că împăratul Japoniei ar putea să abdice la 31 martie 2019

Cu toate acestea, cei doi importanţi responsabili americani au avertizat că utilizarea forţei militare rămâne o opţiune pentru a împiedica Coreea de Nord să se doteze cu rachetă nucleară cu rază lungă de acţiune. „Ei (nord-coreenii) sunt acum destul de aproape de capacităţile (căutate) pentru ca din punct de vedere politic american să ne comportăm ca şi cum aceştia ar fi punctul de a-şi atinge obiectivul”, a declarat Mike Pompeo.

Directorul CIA a adăugat că serviciile de informaţii americane au monitorizat programul nuclear nord-coreean în trecut, dar în prezent experienţa Phenianului în domeniul balistic evoluează prea rapid pentru a putea estima când va fi atins obiectivul respectiv. „Preşedintele a fost clar. El este pregătit să se asigure că Kim Jong-Un nu are capacitatea de a pune America în pericol, chiar prin forţă militară, dacă este necesar”, a subliniat Pompeo.

„Avem timp, dar nu prea mult”, a subliniat la rândul său generalul McMaster. „Preşedintele nu va accepta ca acest regim să ameninţe SUA cu armele sale nucleare”, a avertizat el în conferinţa organizată de Fundaţia pentru Apărarea Democraţiilor.

Coreea de Nord a declarat luni la ONU că nu va reveni la masa negocierilor în problema programelor sale de înarmare atât timp cât Statele Unite continuă ‘politica ostilă’ faţă de Phenian.