DISTRIBUIȚI

Mobilizarea generală anunţată de administraţia separatistă din Transnistria pentru vineri a provocat îngrijorarea Chişinăului şi a partenerilor din formatul de negocieri privind reglementarea transnistreană, a declarat vicepremierul pentru reintegrare moldovean George Bălan, citat de Radio Chişinău, potrivit agerpres.

‘Încercarea de a convoca rezerviştii şi de a verifica capacităţile militare ne provoacă nu doar nouă îngrijorare, ci şi celorlalţi parteneri, inclusiv celor implicaţi în procesul de reglementare (a diferendului din Transnistria). Acest subiect a fost abordat în cadrul Comisiei Unificate de Control, au fost făcute demersurile pe linia acestei comisii şi a forţelor de pacificare’, a spus oficialul citat, care a adăugat că autorităţile de la Chişinău monitorizează îndeaproape situaţia.


Citeşte şi: Documentarul lui Dodon naşte controverse aprigi la Chişinău: ‘Este un atac asupra Moldovei, finanţat din surse obscure’ – VIDEO

‘Am primit asigurări că nu vor fi incidente şi situaţia nu va ieşi de sub control. Suntem cu ochii pe tot ce se derulează în regiune şi Comisia Unificată de Control va monitoriza îndeaproape tot ce se întâmplă’, a reiterat George Bălan.

Vineri, în regiunea transnistreană era preconizată o mobilizare generală a rezerviştilor, fapt ce a suscitat îngrijorare şi în rândul populaţiei locale.

Pentru a calma spiritele, ministrul adjunct al apărării de la Tiraspol, Aleksandr Donikov, a explicat la televiziunea oficială că exerciţiul pentru mobilizarea resurselor umane este ‘un element planificat al apărării civile’ şi că evenimentul ‘nu ar trebui să genereze panică’.

Citeşte şi: Administraţia lui Donald Trump LEGALIZEAZĂ importul de trofee de elefanţi

Rezerviştii sunt îndemnaţi să se prezinte la exerciţiu cu livretul militar, iar cei care au depăşit vârsta de 50 de ani – cu paşaportul.

Forţele armate transnistrene şi trupele ruseşti ce staţionează în stânga Nistrului au efectuat numeroase aplicaţii în ultimul timp. În cadrul unui astfel de exerciţiu, în luna august, unităţi motorizate din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din Transnistria au forţat cu blindate râul Nistru, aşa cum a relatat la vremea respectivă presa de la Chişinău.