DISTRIBUIȚI
Noi.md

Vicepremierul moldovean Cristina Lesnic a îndemnat marţi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să se implice într-un grad mai mare în rezolvarea problemei legate de şcolile cu predare în limba română din Transnistria, într-o întâlnire cu şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, care s-a întors recent dintr-o vizită de documentare în stânga Nistrului, informează portalul Deschide.md, potrivit agerpres.

Problema şcolilor cu predare în limba română a fost îndeosebi discutată cu această ocazie, pe lângă alte chestiuni ce ţin de problematica transnistreană.


Citeşte şi: Trump este deschis unui dialog cu Iranul şi aşteaptă primul pas al Teheranului

Mai concret, Cristina Lesnic a abordat în special cu Neukirch rezultatele vizitei de documentare efectuate pe parcursul săptămânii trecute la instituţiile de învăţământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană şi în satul Varniţa din raionul Anenii Noi.

În context, au fost evidenţiate problemele abordate de către cadrele didactice şi cetăţeni din partea stângă a Nistrului, ei solicitând implicarea nemijlocită a Misiunii OSCE în calitate de mediator în procesul de negocieri pentru identificarea unor soluţii viabile pe marginea acestora.

Citeşte şi: Americanii subestimează puterea Huawei!

În cadrul întrevederii au fost examinate şi unele aspecte privind organizarea în perioada apropiată a unei posibile vizite în Republica Moldova a mediatorilor şi observatorilor în formatul de negocieri ‘5+2’ cu privire la reglementarea transnistreană (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus UE şi SUA, ca observatori).