DISTRIBUIȚI
AFP

Cele opt şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor activa în regim normal, conform unui protocol semnat între Chişinău şi Tiraspol la Tighina (Bender) la sfârşitul săptămânii trecute, punerea în practică a acestui document permiţând normalizarea situaţiei după aproape 15 ani în care personalul şi elevii şcolilor respective au fost persecutaţi de regimul separatist, comentează luni publicaţia Independent, potrivit agerpres.

Un protocol privind instituţiile de învăţământ din stânga Nistrului prevede diminuarea tarifelor la serviciile comunale, stabilirea unor plăţi simbolice pentru închirierea clădirilor, cu stipularea expresă că respectivele contracte vor fi încheiate pe un termen de 10 ani cu posibilitatea prelungirii acestora.


De asemenea, protocolul reglementează problema terenurilor unde sunt amplasate şcolile, asigurarea liberei circulaţii a profesorilor şi a elevilor, precum şi aprovizionarea nestingherită cu materiale didactice şi bunuri necesare pentru buna desfăşurare a procesului educaţional.

Citeşte şi: Un diplomat rus vede un scenariu APOCALIPTIC în Peninsula Coreea

Totodată, a fost semnat şi un protocol cu privire la aplicarea apostilei pe actele de studii emise în regiunea transnistreană.

Astfel, părţile au convenit asupra unor modele neutre de ştampilă şi de diplomă pe care organul competent al Republicii Moldova urmează să aplice o apostilă în conformitate cu cerinţele Convenţiei de la Haga cu privire la suspendarea supralegalizării actelor oficiale străine, document datând din 05 octombrie 1961.

În regiunea transnistreană activează opt şcoli cu predare în limba română: liceul ‘Alexandru cel Bun’ din Tighina/Bender; liceul ‘Ştefan cel Mare’ din Grigoriopol; liceul ‘Lucian Blaga’ din Tiraspol; liceul ‘Evrica’ din Râbniţa; liceul ‘Mihai Eminescu’ din Dubăsari; gimnaziile din localităţile Corjova şi Roghi, precum şi gimnaziul internat pentru copiii orfani din Tighina/Bender.

Citeşte şi: 100.000 de oameni au fost evacuaţi din cauza erupţiei vulcanice din Bali

În 33 de instituţii din regiunea transnistreană, elevii vorbitori de română învaţă din manuale după curicula Federaţiei Ruse numai că traduse în ‘limba moldovenească’, adică în limba română cu caractere chirilice, precizează Independent.

Pe lângă protocoalele privind funcţionarea şcolilor cu predare în limba română din Transnistria şi apostilarea diplomelor de studii emise de Universitatea din Tiraspol, reprezentanţii speciali ai Chişinăului şi Tiraspolului, Gheorghe Bălan, respectiv Vitali Ignatiev au semnat sâmbătă la Tighina alte două documente, între care unul vizează accesul la terenurile fermierilor de pe traseul Dubăsari-Tiraspol, iar celălalt restabilirea legăturii telefonice mobile şi staţionare între ambele maluri ale Nistrului, potrivit Deschide.md.