DISTRIBUIȚI
ABC News

Rocile selenare prelevate în cadrul unei misiuni chineze istorice pe Lună au cântărit mai puţin decât se dorea iniţial, însă China s-a arătat în continuare dispusă să studieze probele împreună cu oameni de ştiinţă din alte state, a declarat luni purtătorul de cuvânt al misiunii, relatează Reuters, potrivit agerpres.

China a devenit a treia ţară care a obţinut probe de pe Lună după ce sonda sa fără echipaj uman Chang’e-5, denumită după zeiţa Lunii din mitologia chineză, a adus luna trecută pe Pământ 1,731 kilograme de probe, o cantitate mai mică decât cea planificată, de 2 kilograme.


Citeşte şi: Australia NU crede în vaccin şi rămâne ÎNCHISĂ tot anul 2021

Sonda a estimat că rocile selenare au o densitate de 1,6 grame pe milimetru cub, pe baza datelor obţinute din misiunile anterioare ale altor ţări, a explicat Pei Zhaoyu, purtătorul de cuvânt al misiunii.

Orientându-se după această cifră, sonda a încetat prelevarea probelor după doar 12 ore, după ce se pare că a evaluat că obiectivul fusese atins.

”Totuşi, pe baza testelor, densitatea reală ar putea să nu fie atât de mare”, a declarat Pei presei. ”Iniţial, am planificat să finalizăm activitatea de prelevare a probelor de la suprafaţă în 22 de ore dar, de fapt, ne-am oprit după 12 ore”, a adăugat el.

China este în continuare deschisă cooperării cu toate naţiunile interesate de studierea probelor, a spus Pei, inclusiv cu Statele Unite.

Citeşte şi: SUA acuză Rusia că vrea să-l reducă la tăcere pe Alexei Navalnîi

Timp de mulţi ani, legile SUA au limitat cooperarea directă între agenţia spaţială americană NASA şi China, notează Reuters.

”Noi nu am impus restricţii între ţări”, a spus Pei. ”Dacă pot exista sau nu relaţii de cooperare între două ţări este o chestiune ce ţine de cele două părţi”, a adăugat el.

China nu a primit deocamdată nicio solicitare de acces la eşantioane, a precizat Pei Zhaoyu, adăugând că rocile se află încă într-o etapă de pre-tratament.