DISTRIBUIȚI
Reuters

Guvernul de la Beijing intenţionează să îi invite pe israelieni şi palestinieni la discuţii în China, a declarat miercuri ministrul chinez de externe Wang Yi într-un interviu pentru postul de televiziune Al-Arabiya, potrivit Reuters şi agerpres.

Wang Yi, care a început în această săptămână un turneu în Orientul Mijlociu, şi-a exprimat de asemenea sprijinul pentru o iniţiativă anunţată luni de Arabia Saudită pentru a pune capăt războiului din Yemen, conform acestui post de televiziune deţinut de Arabia Saudită şi cu sediul în Dubai.


Citeşte şi: Coreea de Nord a lansat două rachete, o primă provocare pentru Biden

China s-a mai oferit şi cu alte ocazii să reprezinte alternativa la Statele Unite în privinţa medierii între israelieni şi palestinieni şi a făcut propuneri de a pune capăt vechiului conflict dintre cele două părţi.

„Vom invita persoane publice palestiniene şi israeliene pentru a purta discuţii în China”, a spus Wang Yi.

El nu a oferit detalii şi nu e clar deocamdată dacă a făcut referire la reprezentanţi ai guvernului, comentează Reuters.

În privinţa Yemenului, el a spus că Beijingul face apel la „implementarea iniţiativei Arabiei Saudite pentru o soluţionare (a conflictului – n.r.) cât mai repede posibil”.

Citeşte şi: Un francez face 20 de ani de închisoare pentru UCIDEREA unei prostituate românce

Iniţiativa pentru pace a Arabiei Saudite include un armistiţiu naţional şi redeschiderea legăturilor aeriene şi maritime cu teritoriile controlate de grupul houthi în Yemen.

Cu toate acestea, mişcarea houthi, sprijinită de Iran, a spus că această ofertă nu se încadrează în cererile lor.