DISTRIBUIȚI
Bloomberg

China vrea să colaboreze cu Uniunea Europeană în domenii pornind de la schimbările climatice la comerţ, a scris premierul chinez Li Keqiang într-o publicaţie germană, înaintea unui summit care va avea loc în această săptămână, transmite Reuters, potrivit News.ro .

Diplomaţi de la Bruxelles au afirmat că tensiunile legate de comerţ, investiţii şi drepturile minorităţilor sugerează că China şi UE ar putea să nu reuşească să convină o declaraţie comună la summitul din 9 aprilie, iar acest fapt ar putea să influenţeze negatic eforturile europene de a obţine un acces mai mare pe pieţele chineze.


Citește și : Şeful spionajului britanic critică tehnologia Huawei: ‘Este de proastă calitate!’

Într-un articol publicat în ediţia de luni a publicaţiei Handelsblatt, din care duminică au fost publicate fragmente, premierul chinez a respins acuzaţiile că Beijingul încearcă să divizeze blocul comunitar prin investiţii în Europa de Est.

”Susţinem cu fermitate procesul de integrare europeană în speranţa unei Europe unite şi prospere”, a scris Li. Acesta a afirmat că o cooperare strânsă a Beijingului cu statele est-europene ”este avantajoasă pentru dezvoltarea echilibrată a UE”.

Îngrijorată de posibila dominaţie chineză în industrii europene strategice, UE încearcă să convingă Beijingul să îşi deschidă pieţele şi a încercat că îl convingă să elimine ceea ce consideră bariere comerciale incorecte.

Citește și : Socialiştii lui Pedro Sanchez conduc în sondajele din Spania

Li a scris că China este pregătită să colaboreze strâns cu Europa pentru menţinerea Acordului Climatic de la Paris, susţinând dezvoltarea durabilă, menţinerea acordului nuclear internaţional cu Iranul şi combaterea terorismului.

Acesta a mai afirmat că vrea un schimb de opinii referitor la reformarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Chinei. O creştere a numărului de preluări chineze în sectoare economice majore ale Europei şi impresia Bruxelles-ului că Beijingul nu şi-a respectat promisiunea de a susţine un comerţ corect au complicat discuţiile înainte de summit.