DISTRIBUIȚI

Ministrul chinez al Apărării, generalul Wei Fenghe, a lansat luni un apel fără concesie la ‘reunificarea’ Taiwanului cu China, pe fondul tensiunilor cu această insulă condusă de un guvern rival şi pe care Beijingul nu exclude să o preia din nou sub control cu forţa, relatează AFP, potrivit agerpres.

Republica Populară Chineză consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, chiar dacă acest teritoriu insular, cu o populaţie de circa 23 de milioane de locuitori, este independent de facto de la sfârşitul unui război civil în 1949.


Citește și: Șapte morți în revoltele din Chile! Președintele declară țara în RĂZBOI

Taiwanul nu şi-a proclamat totuşi oficial independenţa, iar Beijingul ameninţă să recurgă la forţă dacă va fi cazul.

De la venirea preşedintei Tsai Ing-wen la putere în Taiwan în 2016, relaţiile dintre cele două guverne sunt reci.

„China este singura mare ţară din lume care nu a ajuns încă la o reunificare completă”, a remarcat într-un discurs ministrul chinez al Apărării, generalul Wei Fenghe.

Vorbind la un forum de nivel înalt despre apărare la Beijing, el a atras atenţia că reunificarea Taiwanului cu China „este un lucru pe care nicio persoană şi nicio forţă nu îl pot opri”.

Aceste afirmaţii survin într-un moment în care Beijingul îşi sporeşte presiunea diplomatică asupra insulei pentru a o izola mai mult.

În trei ani, China a privat Taiwanul de relaţii cu şapte ţări aliate, dintre care două luna trecută: Insulele Salomon şi Kiribati.

Taiwanul nu este recunoscut decât de către 15 state în lume.

„Alegerea separatismului nu poate duce decât la un impas”, a avertizat Wei Fenghe, în contextul în care preşedintele Taiwanului militează în mod tradiţional pentru independenţă.

Ministrul chinez al Apărării a dat totuşi asigurări că ţara sa vrea să promoveze relaţii paşnice cu insula.

El a reiterat de asemenea că insulele contestate din Marea Chinei de Sud sunt o parte „intrinsecă” a teritoriul Chinei.

Citește și: Berlinul critică dur Ankara: Ofensiva turcă din nordul Siriei încalcă dreptul internaţional

„Nu putem pierde nici cea mai mică parte din teritoriul lăsat de strămoşii noştri”, a afirmat Wei Fenghe.

Marea Chinei de Sud este în centrul uneia dintre cele mai explozive dispute teritoriale din lume din cauza schimburilor comerciale considerabile din zonă şi a bogatelor rezerve petroliere care s-ar putea găsi sub apele sale.

Ţări precum Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei şi Taiwan contestă revendicările chineze şi sunt îngrijorate de o întărire a prezenţei Beijingului în această zonă.