DISTRIBUIȚI
AP

China va continua să importe petrol iranian în ciuda sancţiunilor impuse de Statele Unite după retragerea lor din acordul nuclear din 2015, a anunţat vineri un înalt responsabil chinez la o reuniune la Viena, informează France Presse, potrivit agerpres.

„Noi nu urmăm politica aşa-zisă ”zero” (import de petrol iranian) a Statelor Unite”, a declarat presei Fu Cong, director general pentru controlul armelor în Ministerul chinez al Afacerilor Externe. „Respingem impunerea unilaterală de sancţiuni”, a adăugat el.


Citește și : Poliţia italiană a arestat un fost combatant jihadist din Siria

Teheranul cere să-şi poată continua exportul petrolului pentru a rămâne legat de acordul nuclear, slăbit prin retragerea unilaterală a SUA în mai 2018.

Acest text a permis Teheranului să încerce să-şi relanseze economia prin creşterea exporturilor de petrol. Dar restabilirea sancţiunilor americane, însoţită de ameninţări cu represalii asupra ţărilor care le încalcă, a redus din nou exporturile de ţiţei iranian, China rămânând unul dintre ultimii săi clienţi.

Marile puteri încă parte la acord (Germania, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia) s-au întâlnit vineri în capitala austriacă pentru a încerca să salveze acest text, menit să asigure caracterul strict paşnic al programului nuclear iranian.

Citește și : Potrivit lui Dalai Lama, Donald Trump este lipsit de ‘principii morale’: Într-o zi spune un lucru, în alta, altceva

Teheranul a avertizat că, în lipsa unei relaxări reale a sancţiunilor care îi sufocă economia, Iranul se va considera liber de anumite prevederi ale acordului, vizând mai ales volumul stocurilor sale de uraniu îmbogăţit şi gradul de îmbogăţire.