DISTRIBUIȚI
Reuters

Ministerul Comerţului din China a anunţat marţi că va analiza de manieră exhaustivă noua lege a bugetului apărării din SUA care întăreşte rolul unei comisii-cheie însărcinate cu revizuirea investiţiilor străine propuse şi a cerut tratament corect pentru investitorii chinezi, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele american a semnat luni un buget al apărării de 716 miliarde de dolari pentru 2019 care autorizează cheltuieli militare şi prevede controale mai puţin drastice asupra contractelor guvernului SUA cu companiile chineze ZTE Corp şi Huawei Technologies Co Ltd.


Citește și : John Bolton s-a întâlnit cu ambasadorul Turciei în SUA pentru a discuta despre detenţia pastorului Brunson

Aşa-numitul „The National Defense Authorization Act” (NDAA) a întărit Comisia pentru investiţii străine din SUA (CFIUS), care analizează propunerile de investiţii străine pentru a evalua dacă ele ameninţă securitatea naţională. Această măsură a fost percepută drept una care vizează China, notează Reuters.

Într-un scurt comunicat, Ministerul Comerţului din China a precizat că a remarcat includerea CFIUS în lege şi că va evalua „de manieră exhaustivă” conţinutul, dând atenţie în primul rând impactului asupra firmelor chineze.

„Companiile chineze şi americane au o dorinţă puternică de a-şi aprofunda cooperarea în materie de investiţii, iar potenţialul este enorm”, a adăugat ministerul.

Citește și : Peste 134 de persoane au fost ucise în nordul Siriei în ultimele zile(ONU)

„Guvernele celor două ţări ar trebui să asculte vocile companiilor şi să asigure un mediu bun şi aşteptări stabile. Partea americană ar trebui să trateze corect investitorii chinezi şi să evite ca CFIUS să devină un obstacol în cooperarea în domeniul investiţiilor între firmele chineze şi americane”, a adăugat ministerul.