DISTRIBUIȚI
BBC.com

O comisie a ONU pentru drepturile omului a anunţat vineri că a primit multe informaţii credibile că un milion de etnici uiguri din China sunt ţinuţi în ceea ce pare a fi „o tabără imensă care este învăluită în secret”, relatează Reuters, scrie agerpres.

Gay McDougall, o membră a Comisiei ONU pentru eliminarea discriminării rasiale, a făcut referire la estimări potrivit cărora două milioane de uiguri şi membri ai unor comunităţi musulmane au fost internaţi cu forţa în „tabere politice pentru îndoctrinare” în regiunea autonomă Xinjiang din vestul Chinei.


Citește și : Gaza şi Israelul sunt „periculos de aproape” de un nou conflict, avertizează Uniunea Europeană

„Suntem profund preocupaţi de informaţiile numeroase şi credibile pe care le-a primit că în numele combaterii extremismului religios şi al menţinerii stabilităţii sociale, China a transformat regiunea autonomă uigură în ceva care seamănă cu o tabără imensă care este învăluită în secret, un fel de ‘zonă fără drepturi’ „, a declarat ea cu prilejul trecerii în revistă a situaţiei din China.

China susţine că Xinjiang se confruntă cu o ameninţare serioasă din partea militanţilor islamişti şi a separatiştilor care plănuiesc atacuri şi alimentează tensiunile între minoritatea uigură predominant musulmană şi chinezii de etnie han care sunt majoritari.

O delegaţie chineză de circa 50 de oficiali nu a comentat în niciun fel aceste remarci la sesiunea de la Geneva care va continua luni.

Informaţiile au venit din mai multe surse, inclusiv grupul de activişti Apărători chinezi ai drepturilor omului, potrivit cărora 21% din numărul total de arestări din China în 2017 s-a produs în Xinjiang.

Anterior, Yu Jianhua, ambasadorul Chinei la sediul ONU din Geneva, a declarat că ţara sa depune eforturi pentru a asigura egalitatea şi solidaritatea între grupurile etnice.

Gay McDougall a spus însă că membrii comunităţii uigure şi alţi musulmani sunt trataţi ca „duşmani ai statului” numai pe baza identităţii lor etnico-religioase.

Peste 100 de studenţi uiguri care s-au întors în China din ţări precum Egipt şi Turcia au fost deţinuţi, unii dintre ei murind în custodia poliţiei, a spus ea.

Citește și : Proteste la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul; doi morţi și zeci de răniţi

Fatima-Binta Dah, o membră a comisiei, a vorbit despre „detenţia arbitrară în masă a aproape un milion de uiguri” şi a întrebat delegaţia chineză „care este nivelul libertăţii religioase de care dispun acum uigurii în China şi care este protecţia legală de care beneficiază ei pentru a-şi practica religia.”

Membrii comisiei au mai vorbit despre rele tratamente aplicate tibetanilor în regiunea autonomă, inclusiv despre folosirea inadecvată a limbii tibetane în săli de clasă şi în tribunale.

„Organismul ONU şi-a menţinut integritatea, iar guvernul a primit un mesaj foarte clar”, a declarat pentru Reuters Golok Jigme, un călugăr tibetan şi fost deţinut care trăieşte în exil.