DISTRIBUIȚI

Un start-up din China specializat în minerit spaţial a lansat cu succes pe orbita joasă a Pământului un prototip de robot capabil să capteze, cu ajutorul unei plase de mari dimensiuni, deşeurile rămase în urma misiunilor în spaţiu, relatează Reuters, potrivit agerpres.

NEO-01, care va analiza totodată spaţiul îndepărtat pentru a observa corpuri cereşti de mici dimensiuni, a fost lansat la bordul unei rachete Long March 6, împreună cu o serie de sateliţi, potrivit agenţiei chineze Xinhua.


Citește și: O bandă de traficanţi de droguri planifica asasinarea vicepremierului muntenegrean

Robotul cu o greutate de 30 de kilograme, dezvoltat de Origin Space cu sediul în Shenzhen, va deschide calea pentru viitoare tehnologii ce vor fi utilizate în cadrul misiunilor de minerit spaţial pe asteroizi, potrivit companiei.

De la înfiinţarea primei companii de minerit pe asteroizi, Planetary Resources, în 2009, peste o duzină de firme din întreaga lume au pătruns în acest sector aflat în fază incipientă, printre care se numără 3D Systems din Statele Unite şi Astroscale din Japonia.

Spre deosebire de tehnologia utilizată de Astroscale, care utilizează magneţi pentru a aduna deşeuri spaţiale, NEO-01 va folosi o plasă pentru a captura resturile pe care le va arde apoi cu ajutorul sistemului său de propulsie electrică, potrivit site-ului companiei.

Mii de sateliţi au fost lansaţi pe orbita terestră la nivel mondial. După ieşirea lor din uz, însă, mulţi devin deşeuri spaţiale, care constituie un pericol pentru alţi sateliţi funcţionali.

Origin Space intenţionează să lanseze zeci de telescoape spaţiale şi mai multe nave spaţiale pentru a efectua prima misiune comercială de minerit spaţial pe asteroizi până în 2045, a declarat într-un interviu la data de 6 aprilie Su Meng, care a fondat compania.

Citește și: Fotbalul englezesc BOICOTEAZĂ total rețelele sociale ca răspuns la abuzul online

China îşi intensifică eforturile de a realiza o asolizare a unei sonde pe un asteroid din apropierea Pământului în vederea colectării de eşantioane de pe acesta şi, de asemenea, îşi accelerează planul de construire a unui sistem de apărare împotriva asteroizilor din apropierea Pământului, a relatat Xinhua sâmbătă.

Beijingul are ambiţii spaţiale ample cu scopul de a ajunge din urmă Rusia şi Statele Unite şi de a transforma China într-o mare putere spaţială până în 2030, notează Reuters.