DISTRIBUIȚI

China urmăreşte penal un cetăţean străin pentru „conspiraţie cu forţe din afară în scopul de a interveni în chestiunile din Hong Kong”, pentru prima dată de la izbucnirea protestelor antiguvernamentale în teritoriul semiautonom în iunie, relatează vineri dpa, potrivit agerpres.

Potrivit media de stat China News, investigaţiile Agenţiei de Securitate Naţională din Guangzhou au concluzionat că omul de afaceri din Belize, Lee Henley Hu Xiang (foto), a finanţat „grupuri ostile anti-China în Statele Unite” şi „activităţi criminale ce pun în pericol securitatea naţională”.


Citeşte şi: 186.462 de oameni au fost răpuşi de coronavirus

De la izbucnirea protestelor în iunie din cauza unui proiect de lege de extrădare, acum defunct, mass-media de stat din China au susţinut adesea că forţe străine au finanţat şi orchestrat mişcarea – care a atras în mod repetat peste un milion de persoane în stradă.

Lee a fost arestat în Guangzhou în noiembrie, la scurt timp după ce cetăţeanul taiwanez Lee Meng-Chu a fost arestat în Shenzhen pentru presupus furt de secrete de stat în favoarea forţelor străine şi participarea la ceea ce Beijing Evening News a numit „haos anti-China”.

Potrivit parlamentarului democrat din Hong Kong, Ted Hui, „momentul şi natura urmăririi penale sunt alarmante” în urma recentului apel al Beijingului pentru noi legi de securitate naţională în teritoriu şi arestarea a 14 parlamentari şi activişti săptămâna trecută.

Citeşte şi: Cehia elimină o restricţie importantă de călătorie

„Caracterul politic este evident. Nu există transparenţă asupra faptelor sale (…). O acuzaţie ca asta este nedreaptă şi ameninţă grupurile şi persoanele care sprijină mişcarea pentru libertăţi în Hong Kong”, a adăugat Hui pentru dpa.

Beijingul şi guvernul din Hong Kong au fost amplu criticate că au abuzat de criza coronavirusului pentru a spori puterea Beijingului asupra teritoriului într-un moment în care este puţin probabil să aibă loc proteste în masă.