DISTRIBUIȚI
Defense News

China trebuie să dispună de ‘cel puţin trei portavioane’ pentru a-şi apăra zona de coastă şi interesele în străinătate şi a evita o invazie pe teritoriul naţional, a apreciat miercuri un expert, ofiţer de rang înalt al marinei chineze, citat de AFP, potrivit agerpres.

‘Ţara noastră are o coastă de 18.000 kilometri. În plus, economia noastră este orientată spre exterior şi interesele noastre în străinătate sunt în creştere’, a argumentat Zhang Junshe, membru al Institutului de studii navale din Beijing.


Citește și : Italia și Polonia vor ‘o nouă primăvară’ în Europa

‘Toate acestea ne obligă să trimitem o forţă militară în mările îndepărtate pentru a ne proteja (interesele). În aceste condiţii, cred că avem nevoie de cel puţin trei portavioane. Desigur, în funcţie de dezvoltarea economică, am putea revizui legitim această cifră în creştere’, a spus el în timpul unei întâlniri cu presa chineză şi străină.

Publicaţia de limba engleză China Daily scria în noiembrie, citând agenţia oficială de presă Xinhua, că gigantul asiatic a început construcţia celui de-al treilea portavion. Ministerul Apărării chinez nu a confirmat însă această informaţie.

China dispune deocamdată de un singur portavion operaţional: Liaoning. Construit de fosta URSS, acesta a intrat în serviciul activ în 2012.

Un al doilea portavion (primul construit în întregime în mod independent de Beijing), cunoscut sub numele de cod ‘Type-001A’, a fost lansat la apă anul trecut şi se află în prezent în fază de testare.

Cu un singur portavion pe deplin operaţional, China rămâne în urma SUA (11 nave de acest tip), dar se situează la nivelul Rusiei, Franţei, Indiei şi Marii Britanii (câte un portavion fiecare), potrivit lui Nick Childs, unui specialist naval de la think tank-ul britanic Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS).

Citește și : Iranul îi vrea pe talibani în viitorul politic al Afganistanului

‘De la primul război al opiului din 1840 până la înfiinţarea Republicii Populare Chineze în 1949, China a fost supusă la 470 de atacuri navale din partea ţărilor occidentale şi a Japoniei’, a declarat Zhang Junshe, al cărui rang este superior celui de căpitan în marina chineză.

‘Nu vom merge să invadăm alte ţări. Dar chinezii se tem că ţara lor ar putea fi invadată din nou. Deci, principalul motiv pentru care ne întărim forţa de apărare este să ne asigurăm securitatea’, a afirmat el.