DISTRIBUIȚI

China speră că lumea îi va oferi Venezuelei un ajutor ”constructiv”, bazat pe respectarea suveranităţii ţării, a afirmat luni Ministerul de Externe chinez, după ce trupele venezuelene au respins convoaiele cu ajutoare străine, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Confruntările dintre forţele de securitate şi opoziţia susţinută de SUA care a încercat să aducă sâmbătă ajutoare umanitare în ţara devastată economic s-au soldat cu aproximativ 300 de răniţi şi cel puţin trei morţi în rândul protestatarilor în apropiere de graniţa braziliană.


Citește și: OSCAR 2019. Lista completă a câștigătorilor

SUA au ameninţat cu noi sancţiuni şi Brazilia a făcut apel la aliaţi să se alăture ”eforturilor de eliberare”.

Potrivit MAE chinez, China speră că Venezuela poate rămâne paşnică şi calmă, şi şi-a reiterat opoziţia faţă de interferenţa străină în treburile interne ale ţării sud-americane şi faţă de folosirea ”aşa-zisului ‘ajutor umanitar’ în scopuri politice”.

”Facem apel din nou la guvernul şi opoziţia din Venezuela să caute o soluţie politică în cadrul Constituţiei şi al legii, şi la comunitatea internaţională să facă mai mult care să fie de un real folos pentru stabilitatea, dezvoltarea economică şi ameliorarea nivelului de trai din Venezuela”, a afirmat ministerul.

Beijingul ”speră că lumea îi poate oferi Venezuelei un ajutor constructiv, cu condiţia prealabilă de a respecta suveranitatea Venezuelei”, a precizat ministerul.

Citește și: Socialiștii lui Dodon au câștigat alegerile din R.Moldova

Juan Guaido, recunoscut de către majoritatea ţărilor occidentale drept lider legitim al Venezuelei, a făcut apel la puterile străine să ia în considerare ”toate opţiunile” în înlăturarea preşedintelui Nicolas Maduro, apel lansat înainte de o reuniune a organizaţiei regionale Grupul de la Lima luni la Bogota, la care va participa şi vicepreşedintele american Mike Pence.

Maduro se bucură de sprijinul atât al Rusiei, cât şi al Chinei.

În ultimul deceniu, Beijingul a împrumutat Venezuela cu peste 50 de miliarde de dolari prin intermediul unor acorduri petroliere, asigurându-şi resurse energetice pentru economia sa cu un ritm rapid de creştere.