DISTRIBUIȚI

China şi Rusia au publicat vineri o declaraţie comună pentru a denunţa influenţa americană şi rolul alianţelor militare occidentale – Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi AUKUS (Australia, Regatul Unit şi SUA) – atât în Europa, cât şi în Asia, considerându-le destabilizatoare, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

În acest document adoptat cu ocazia întrevederii dintre Vladimir Putin şi Xi Jinping la Beijing, cele două ţări şi-au exprimat opoziţia faţă de „orice viitoare extindere a NATO”, denunţând „influenţa negativă pentru pacea şi stabilitatea în regiune a strategiei SUA în zona indo-pacifică” şi declarându-se „îngrijorate” de crearea, în 2020, a alianţei militare a SUA cu Regatul Unit şi Australia (AUKUS).


Citeşte şi: Omul care încearcă să-l dea jos de la putere pe Boris Johnson

În aceeaşi declaraţie, Moscova şi-a exprimat susţinerea pentru Beijing în problema Taiwanului şi opoziţia faţă de independenţa insulei, sub orice formă.

Această declaraţie comună a fost făcută în cadrul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în China, cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

Citeşte şi: Portugalia renunţă la cerinţa testării obligatorii la sosire pentru călătorii cu certificat digital – Black News

Vladimir Putin şi Xi Jinping vor purta discuţii şi vor lua masa împreună înainte de ceremonia de deschidere, care va avea loc vineri mai târziu.

Potrivit Kremlinului, în timpul acestei vizite a lui Vladimir Putin în China, se prevede de asemenea semnarea mai multor acorduri, inclusiv în domeniul strategic al gazului. În acest sens, Putin s-a referit la un contract ce prevede furnizarea a 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an către China dinspre Extremul Orient rus.