DISTRIBUIȚI
TV8.md

China şi Rusia au blocat vineri adoptarea unei declaraţii a Consiliului de Securitate al ONU care solicita încetarea violenţei în Tigray, Etiopia, ceea ce a dus la abandonarea proiectului după două zile de negocieri, transmite AFP, potrivit agerpres

„Nu există consens” şi „nu este prevăzut să continuăm”, a declarat un diplomat sub protecţia anonimatului. Informaţia că nu va exista o declaraţie a fost confirmată şi de un alt diplomat.


Citește și : Călătoriile neesenţiale în străinătate, interzise până la 18 aprilie în Belgia

Potrivit unui al treilea diplomat, China a blocat proiectul cerând eliminarea din textul aflat în negociere, revizuit în repetate rânduri începând de joi dimineaţă, o referire la Consiliul de Securitate care solicită „încetarea violenţei în Tigray”.

Solicitarea Chinei a fost inacceptabilă pentru ţările occidentale, inclusiv Irlanda, membru nepermanent al Consiliului de Securitate care a redactat proiectul de declaraţie.

Rusia s-a alăturat opoziţiei formulate de China.

Şi India a blocat declaraţia, însă pentru un detaliu minor care a necesitat o modificare minoră, potrivit diplomaţilor.

Conflictul armat din Tigray declanşat la începutul lunii noiembrie este considerat de China şi Rusia o „chestiune internă”. Potrivit unui diplomat, aceste ţări ar fi acceptat o declaraţie cu condiţia ca ea să facă referire doar la situaţia umanitară din această regiune disidentă din nordul Etiopiei.

Joi dimineaţă, Consiliul de Securitate al ONU a organizat o videoconferinţă cu uşile închise pe acest subiect fără a reuşi să convină o declaraţie comună. Cu toate acestea, s-a decis continuarea negocierilor.

Citește și : Legea electorală promovată de China este ‘un atac direct’ la adresa autonomiei Hong Kong-ului (Washington)

Pentru prima dată de la începutul conflictului, ţările membre africane din Consiliu – Kenya, Niger, Tunisia -, care până acum erau favorabile unei rezolvări a crizei cu medierea Uniunii Africane, şi-au dat acordul pentru adoptarea unei declaraţii de către Consiliul de Securitate.

Tot joi, la Geneva, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a acuzat armata eritreană de comiterea de atrocităţi în Tigray şi a solicitat o investigaţie obiectivă şi independentă, după ce a „coroborat încălcări grave” care ar putea constitui „crime de război şi crime împotriva umanităţii”.