DISTRIBUIȚI
REUTERS

Preşedintele chinez Xi Jinping şi cancelarul german Angela Merkel s-au angajat să-şi consolideze cooperarea în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 şi să contribuie la relansarea economiilor ţărilor lor, au relatat joi media de stat chineze, citate de DPA, potrivit agerpres.

Beijingul este pregătit să aprofundeze legăturile cu Germania şi Uniunea Europeană „pentru a adăuga certitudine lumii actuale aflată în incertitudine”, a declarat preşedintele chinez într-o convorbire telefonică, miercuri, cu Angela Merkel, potrivit Xinhua.


Citește și: George Floyd fusese INFECTAT cu coronavirus

China va continua să fie deschisă în faţa companiilor străine şi „să creeze un mediu favorabil pentru companiile germane” pentru ca acestea să-şi sporească investiţiile în ţara sa, a spus Xi.

În acest sens, liderul chinez a evocat un aranjament „rapid” între China şi Germania, în baza căruia se acordă o permisiune specială celor care efectuează călătorii de afaceri esenţiale pentru a intra în cele două ţări, în pofida închiderii frontierelor din cauza pandemiei de COVID-19.

Un prim avion transportând directori executivi de întreprinderi germane a aterizat sâmbătă la Tianjin, în estul Chinei. Un al doilea avion, cu 181 de pasageri, a sosit joi în Shanghai, conform DPA.

Angela Merkel a declarat că Germania este pregătită să-şi întărească legăturile cu China, adăugând că „solidaritatea internaţională şi multilateralismul” sunt cruciale în lupta globală împotriva pandemiei de COVID-19.

Citește și: ATAC cu cuțitul într-o școală din China (VIDEO)! 40 de oameni au fost răniți

Cu ocazia discuţiei lor telefonice, cei doi lideri şi-au reafirmat sprijinul pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în contrast cu preşedintele american Donald Trump, care săptămâna trecută a anunţat retragerea SUA din cadrul acestui organism internaţional.

Biroul Angelei Merkel a anunţat miercuri că summitul istoric China-UE, prevăzut pentru septembrie în oraşul Leipzig, în estul Germaniei, a fost amânat din cauza epidemiei de coronavirus.

Evenimentul respectiv nu a fost menţionat în relatarea Xinhua, care subliniază totuşi că Xi şi Merkel au făcut un schimb de opinii într-o serie de probleme politice.