DISTRIBUIȚI
Reuters

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a fost primit vineri, la Beijing, de preşedintele chinez Xi Jinping, în cadrul unui turneu asiatic care a mai cuprins Pakistan şi India, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cu prilejul întrevederii care a avut loc la Palatul Poporului de la Beijing, Xi Jinping a omagiat ‘contribuţia’ prinţului moştenitor la relaţia bilaterală, în timp ce acesta a salutat rezultatele dialogului la nivel înalt între cele două state în domeniile economic, politic şi de apărare.


Citește și: Chiar dacă Trump a anunțat retragerea totală, SUA mențin 200 de soldați în Siria

Turneul asiatic al lui Mohammed bin Salman arată orientarea Arabiei Saudite de a lua distanţă faţă de aliaţii occidentali după criza creată de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, care a pătat imaginea regatului, consideră Najah al-Otaibi, analistă în cadrul centrului de reflecţie Arabia Foundation.

‘Riadul vrea să-şi cimenteze alianţele în Asia, în urma problemelor din Statele Unite şi a eforturilor UE de a-l plasa pe lista neagră după acuzaţii de spălare de bani’, adaugă analista.

Potrivit agenţiei Xinhua, prinţul moştenitor a declarat, în timpul întrevederii cu vicepremierul chinez Han Zheng, că ‘susţine ferm’ eforturile Chinei de a-şi asigura securitatea, şi s-a pronunţat împotriva ‘ingerinţelor în afacerile interne’ ale acestei ţări.

Arabia Saudită s-a abţinut să critice China pentru situaţia din provincia Xinjiang, unde majoritatea uigură, o etnie musulmană şi turcofonă, se află sub o intensă supraveghere. Conform cifrelor citate de ONU şi respinse de Beijing, un milion de musulmani ar fi fost plasaţi în detenţie, în timp ce China vorbeşte despre ‘centre de formare profesională’ destinate luptei împotriva extremismului religios.

China este primul partener comercial al Riadului şi cele două ţări caută să-şi intensifice relaţiile economice.

Citește și: Fiii lui El Chapo sunt inculpați și ei pentru trafic de droguri

Prinţul moştenitor saudit a asistat la semnarea unor acorduri comerciale şi de cooperare antiteroristă.

Gigantul petrolier Aramco a anunţat un acord în valoare de peste 10 miliarde de dolari pentru construirea unui complex petrochimic şi de rafinare în provincia chineză Liaoning (nord-est).

Beijingul îşi promovează ‘Noul drum al mătăsii’, ambiţiosul program de infrastructuri ce vizează dezvoltarea relaţiilor sale comerciale cu Asia, Europa şi Africa, iar Arabia Saudită a lansat ‘Vision 2030’, un plan destinat să diversifice economia dependentă de exportul de hidrocarburi.