DISTRIBUIȚI
tynmagazine.com

China s-a considerat „calomniată” vineri de discursul şefului diplomaţiei americane Antony Blinken, care a apreciat că Beijingul comportă „riscul cel mai serios de repunere în discuţie a ordinii internaţionale”, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

Scopul discursului (lui Blinken) a fost de „a limita şi bloca dezvoltarea Chinei şi de a menţine hegemonia şi puterea americane”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Wang Wenbin.


Citeşte şi: Irakul INTERZICE prin lege normalizarea relaţiilor cu Israelul – Black News

Într-un discurs foarte aşteptat cu privire la China, secretarul de stat american a apreciat joi că Washingtonul este angajat într-o viguroasă competiţie cu Beijingul în scopul de a menţine ordinea mondială, însă a dezminţit că SUA ar dori să intre într-un nou „război rece”.

Acest discurs „a răspândit informaţii false, a exagerat ameninţarea chineză, el s-a amestecat în problemele interne ale Chinei şi a calomniat politica sa atât internă, cât şi externă”, a denunţat Wang în faţa presei. „China îşi exprimă puternica nemulţumire şi ferma sa opoziţie”, a adăugat el.

Citeşte şi: Un membru fondator al trupei Depeche Mode a murit la 60 de ani – Black News

Intervenţia lui Blinken a repus China în centrul preocupărilor geopolitice ale SUA, după mai multe luni monopolizate de războiul din Ucraina.

„China este singura ţară care are atât intenţia de a remodela ordinea internaţională şi tot mai multe mijloace de a o face pe plan economic, diplomatic, militar şi tehnologic”, a afirmat secretarul de stat american. „Viziunea Beijingului ne-ar îndepărta de valori universale care au stat la baza unei mari părţi a progresului mondial în ultimii 75 de ani”, a adăugat Blinken.