DISTRIBUIȚI
Mediafax

China va sancţiona compania Lockheed Martin pentru implicare în cele mai recente vânzări de arme ale SUA către Taiwanul revendicat de Beijing, au anunţat marţi autorităţile chineze, amplificând astfel tensiunea în relaţiile oricum dificile cu Washingtonul, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Producătorul american de arme este principalul contractant pentru un pachet actualizat de 260 de milioane de dolari pentru rachetele Patriot sol-aer către Taiwan, pe care administraţia americană le-a aprobat săptămâna trecută.


Citeşte şi: România ÎŞI SUSPENDĂ activitatea Secţiei Consulare la Washington

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a făcut apel la SUA să nu mai vândă arme Taiwanului „pentru a nu afecta şi mai mult legăturile sino-americane şi pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”.

„Pentru a proteja interesele ţării, China a decis să ia măsurile necesare şi să introducă sancţiuni pentru principalul contractor pentru această vânzare, Lockheed Martin”, a declarat Zhao Lijian presei, fără a oferi detalii.

Compania nu a răspuns deocamdată la solicitarea de a comenta informaţia, potrivit Reuters.

Citeşte şi: Ziua Franţei este sărbătorită sobru; Macron îşi prezintă planul post-epidemie

Ca majoritatea ţărilor, SUA nu au relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei democrate mijloacele de a se apăra singură.

China a mai anunţat şi cu alte ocazii sancţiuni similare asupra unor companii americane pentru vânzarea de arme către Taiwan, dar este neclar sub ce formă au fost aplicate.