DISTRIBUIȚI

China se consideră calomniată într-un discurs al secretarului de Stat american Antony Blinken, care sublinia că Beijingul reprezintă ”cel mai grav risc de punere în discuţie a ordinii internaţionale”, relatează AFP , scrie news.ro .

Scopul acestui discurs este ”să îndiguiască şi să blocheze dezvoltarea Chinei şi să menţină hegemonia şi puterea americane”, a denunţat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.


Citește și : Putin vrea să restaureze imperiul rus şi războiul ar putea să nu se încheie în 2022

Secretarul de Stat american Antony Blinken a subliniat joi, într-un discurs foarte aşteptat despre China, că Statele Unite sunt angajate într-o competiţie viguroasă cu China, cu scopul de a păstra ordinea mondială şi a dezminţit orice voinţă de a intra într-un nou ”război rece”.

Acest discurs a ”răspândit informaţii false, a exagerat ameninţarea chineză, s-a amestecat în afacerile interne ale Chinei şi i-a calomniat atât politica internă, cât şi externă”, a denunţat Wang Wenbin în faţa presei.

”China îşi exprimă nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă” faţă de aceste acuzaţii, a subliniat el.

Blinken a repus China, prin această intervenţie, în centrul îngrijorărilor geopolitice ale Statelor Unite, după ce au fost monopolizate, de mai multe luni, de Războiul din Ucraina.

Citește și : Armele au devenit cauza principală de deces în rândul tinerilor americani

 

”China este singura ţară care are intenţia de a remodela ordinea internţaională şi care are totodată tot mai mult mijoacele să facă acest lucru pe plan economic, diplomatic, militar şi tehnologic”, a subliniat şeful diplomaţiei americane.

”Viziunea Beijingului ne-ar îndepărta de valorile universale care au susţinut numeroase progrese în lume în ultimii 75 de ani”, a insistat Blinken.