DISTRIBUIȚI

China a răspuns miercuri criticilor secretarului de stat american Rex Tillerson privind libertatea religioasă, declarând că nici Statele Unite nu sunt perfecte şi ar trebui mai bine să îşi vadă de problemele lor şi nu să facă acuzaţii nefondate, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Tillerson, vorbind la Departamentul de Stat cu prilejul prezentării raportului anual al departamentului privind libertatea religioasă, a declarat că guvernul chinez torturează şi încarcerează mii de persoane pentru credinţa religioasă, vizând membrii Falun Gong, musulmani uiguri şi budişti tibetani.


Citeşte şi: Marea Britanie vrea să susţină pacea din Irlanda de Nord cu bani europeni

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe Hua Chunying a declarat că China respectă şi protejează pe deplin libertatea religioasă şi credinţa.

„Aşa-numitul raport al SUA ignoră faptele, confundă ce este bine şi este rău şi face critici dispreţuitoare la adresa libertăţii religioase în China”, a declarat ea într-un briefing de presă cotidian.

„China se opune ferm acestui lucru” şi Statele Unite ar face mai bine să se uite la problemele lor, a adăugat Hua.

„Toată lumea a văzut şi faptele dovedesc că Statele Unite nu sunt perfecte”, a mai spus ea, fără a oferi exemple.

„Cerem Statelor Unite să respecte faptele şi să-şi gestioneze în mod corespunzător propriile probleme şi să nu mai folosească mijloacele greşite ale aşa-numitei probleme privind libertatea religioasă pentru a se amesteca în treburile interne ale altor ţări”, a insistat ea.

Citeşte şi: EXPLOZIE puternică în Londra, lângă aeroportul Southend

La rândul său, agenţia de presă de stat Xinhua a declarat într-un comentariu în limba engleză că violenţa înregistrată în weekend la un miting al naţionaliştilor albi la Charlottesville, Virginia, arată că Statele Unite ar trebui să se gândească la propriile probleme înainte de a arăta cu degetul China.

„Pe fondul recentelor ciocniri dintre naţionaliştii albi şi oponenţii lor, acuzaţiile SUA împotriva Chinei arată pur şi simplu standardul dublu pe care ei îl folosesc”, potrivit agenţiei. „Violenţele au evidenţiat pericolul rasismului, care este o problemă serioasă într-o societate americană încă divizată”, a adăugat Xinhua. ‘În ciuda rolului său autoproclamat de campion mondial al respectării drepturilor omului, singura supraputere a lumii este departe de a deveni un model respectat în această privinţă”, mai scrie Xinhua.

Violenţele au izbucnit sâmbătă după ce naţionalişti albi s-au adunat la Charlottesville pentru un marş împotriva dezafectării statuii lui Robert E. Lee, comandant al armatei confederate pro-sclavie în timpul războiului civil din SUA.