DISTRIBUIȚI
The Iranian

Forţele navale chineză, rusă şi iraniană vor începe vineri manevre militare comune în Oceanul Indian şi în Marea Omanului, a anunţat joi Beijingul, pe fondul tensiunilor cu Washingtonul pe tema acordului nuclear iranian, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Aceste manevre, care se vor desfăşura în perioada 27-30 decembrie, vizează „aprofundarea schimburilor şi cooperării între forţele navale ale celor trei ţări”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din China, Wu Qian.


Citește și : Teheranul a blocat din nou accesul la internet în mai multe provincii iraniene

Anunţul survine într-un context de tensiuni între Iran şi SUA după retragerea unilaterală a Washingtonului, în 2018, din acordul internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian.

Wu, care nu a precizat câţi militari şi câte nave vor fi mobilizate pentru aceste manevre, a adăugat că marina chineză va trimite nava sa antirachete, Xining.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe chinez a remarcat că aceste exerciţii fac parte „dintr-o cooperare militară normală”.

Reuters notează că Marea Omanului este o cale navală deosebit de sensibilă, deoarece face legătura cu Strâmtoarea Hormuz – prin care trece circa o cincime din ţiţeiul lumii.

Citește și : Navalnîi acuză autorităţile ruse de ‘răpire’, după ce un colaborator al său a fost trimis în Arctica