DISTRIBUIȚI
Global News

China şi Rusia au de jucat un „rol important” în dezamorsarea tensiunilor din Peninsula Coreeană, în pofida absenţei lor la reuniunea ministerială asupra Coreii de Nord, prevăzută marţi la Vancouver, a afirmat vineri premierul canadian, Justin Trudeau, relatează AFP.

„Comunitatea internaţională joacă un rol extrem de important în dezamorsarea şi ‘dezescaladarea’ tensiunilor” apărute din criza legată de programul nuclear al Coreii de Nord, a declarat Justin Trudeau în cursul unei conferinţe de presă, potrivit agerpres .


Ţări ca Rusia şi China, care au declinat invitaţia la reuniunea de la Vancouver, „vor juca un rol important” pe termen lung pentru promovarea „păcii în Peninsula Coreeană”, a mai spus şeful guvernului de la Ottawa.

Citește și : Rex Tillerson apără ”valorile” americane

Reuniunea miniştrilor de externe din peste 20 de ţări, prezidată în comun de Canada şi Statele Unite, urmăreşte să depună „eforturi diplomatice pentru un viitor mai paşnic, prosper şi denuclearizat în Peninsula Coreeană”, a afirmat luna trecută, la anunţul acestei întâlniri, şefa diplomaţiei canadiene, Chrystia Freeland.

„Suntem de părere că mai mult dialog este întotdeauna un lucru bun”, a subliniat Justin Trudeau, exprimându-şi dorinţa de a mări numărul discuţiilor pentru „a lua în serios ameninţarea pe care o reprezintă Coreea de Nord”.

„Cu cât vom avea mai multe discuţii diferite pe această temă, cu atât vom avansa într-o direcţie mai bună pentru noi toţi”, a ţinut să adauge premierul canadian.

Pe lângă Canada şi Statele Unite, la reuniunea de la Vancouver vor participa ţările membre ale Comandamentului Naţiunilor Unite în Coreea, printre care Franţa, ocazie cu care se va discuta mai ales despre sancţiunile impuse Phenianului.

Tensiunile din Peninsula Coreeană au scăzut, totuşi, în intensitate, marţi, odată cu prima întâlnire din decembrie 2015 între reprezentanţi sud şi nord-coreeni. Cu acest prilej, s-a hotărât trimiterea în Sud a unei delegaţii nord-coreene la Jocurile Olimpice de iarnă care se vor desfăşura între 9 şi 25 februarie la Pyeongchang.