DISTRIBUIȚI

Reprezentanţi din China, Rusia, Franţa, Germania şi Marea Britanie se vor întâlni miercuri la Viena cu oficiali din Iran pentru a discuta despre continuarea acordului internaţional din 2015 consacrat programului nuclear iranian, a anunţat luni într-un comunicat Comisia Europeană, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Reuniunea de la Viena din 26 februarie se va desfăşura în contextul în care Marea Britanie, Franţa şi Germania au acuzat oficial, la 14 ianuarie, Iranul de încălcarea termenilor acordului din 2015, ceea ce ar putea duce la reinstituirea sancţiunilor ONU, ridicate în baza respectivului acord.


Citește și: Cererea de extrădare a lui Julian Assange este dezbătută în UK

Totuşi, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a afirmat în cursul unei vizite la Teheran la 4 februarie că UE va extinde pe termen nedefinit marja de timp necesară pentru reglementarea disputelor legate de acordul din 2015, cu scopul de a evita o intervenţie a Consiliului de Securitate al ONU sau instituirea de noi sancţiuni.

Iranul a avertizat că dacă disputa ajunge în Consiliul de Securitate al ONU, se va retrage din Tratatul de Neproliferare Nucleară din 1968, prin care se reglementează la nivel mondial controlul armelor atomice.

Citește și: 16 militari turci au fost uciși în Libia