DISTRIBUIȚI

China a acuzat luni Australia că „transmite informaţii false” după declaraţii făcute de Canberra conform cărora o navă chineză ar fi dirijat un laser spre un avion militar australian ca un „act de intimidare”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Relaţiile dintre cele două ţări sunt tensionate de mai mulţi ani, pe fondul unor diferende comerciale, dar în special diplomatice, Beijingul nevăzând cu ochi buni întărirea alianţei dintre australieni şi americani pentru contracararea influenţei chineze în Asia-Pacific.


Citeşte şi: Pfizer RENUNŢĂ la cererea de aprobare a vaccinului său în India – Black News

Conform Ministerului Apărării australian, două nave ale marinei chineze navigau joi în largul coastei de nord a Australiei când una dintre ele a vizat un avion de supraveghere australian cu un laser, ceea ce „ar fi putut pune în pericol vieţi”.

„Nu îl pot considera decât un act de intimidare”, a reacţionat premierul Scott Morrison.

Acuzaţiile Australiei sunt „nefondate”, a reacţionat luni Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, în opinia căruia mişcările navelor incriminate în apele internaţionale erau „perfect legitime şi legale”.

„Cerem instant Australiei să respecte drepturile legitime ale navelor chineze în respectivele ape, conform dreptului internaţional, şi să înceteze să difuzeze informaţii false despre China”. a adăugat el.

Într-un comunicat, Ministerul Apărării chinez a acuzat avionul australian că s-a apropiat la mai puţin de patru kilometri de nave chineze şi că a lansat în jur dispozitive acustice de detectare.

„Aceste provocări premeditate pot duce uşor la neînţelegeri şi la erori de judecată. Ele sunt o ameninţare pentru securitatea navelor, aeronavelor şi personalului celor două părţi”, a denunţat purtătorul de cuvânt Tan Kefei.

Citeşte şi: Noi desfăşurări de trupe şi vehicule blindate în apropierea Ucrainei – Black News

Canberra a acuzat armata chineză încă din 2019 că a vizat cu laserele sale aparate militare de zbor australiene.

Atunci a fost vorba de elicoptere, luate ca ţinte în Marea Chinei de Sud, unde tensiunile sunt puternice între Beijing, de o parte, şi Washingtonul şi aliaţii săi, de cealaltă parte.

În numele unor motive istorice, China revendică aproape toată această zonă maritimă bogată în resurse naturale, unde şi alte ţări riverane au de asemenea pretenţii de suveranitate, cum ar fi Filipine, Malaezia, Vietnam sau Brunei.