DISTRIBUIȚI
Illustration by Kyoko Nemoto

China a îndemnat marţi SUA „să anuleze imediat” o vânzare de arme în valoare de 2,2 miliarde de dolari către Taiwan – insulă revendicată de Beijing -, vânzare care a primit cu o zi înainte aprobarea din partea Departamentului de Stat american, informează AFP, potrivit agerpres.

Notificarea cu privire la această vânzare, ce conţine inclusiv 108 tancuri de luptă şi 250 de lansatoare de rachete sol-aer, a fost înaintată Congresului american, care are 30 de zile pentru a o contesta, ipoteză puţin probabilă. Nu este pentru prima dată când SUA autorizează vânzări de arme către Taiwan, însă acestea provoacă de fiecare dată furia Chinei.


Citește și: Londra își reafirmă sprijinul pentru ambasadorul său din SUA

„China îndeamnă SUA (…) să anuleze imediat acest proiect de vânzare de arme către Taiwan şi să stopeze orice legătură militară între Taiwan şi SUA”, a declarat în timpul unei conferinţe de presă Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe. „Ar fi bine să se evite aducerea şi mai multor prejudicii relaţiilor sino-americane”, a subliniat el.

Această nouă vânzare în valoare de 2,2 miliarde de dolari intervine într-un context de tensiuni între Beijing şi Washington, care duc de anul trecut un război comercial.

China consideră Taiwanul o parte din teritoriul său. Insula este condusă de un regim rival care s-a refugiat aici după ce comuniştii au preluat puterea în China continentală în 1949, la finalul războiului civil chinez. Teritoriul insular nu este recunoscut ca stat independent de ONU, iar Beijingul ameninţă să recurgă la forţă în cazul proclamării oficiale a independenţei de către Taipei sau a unei intervenţii externe, inclusiv a SUA, notează AFP.

Citește și: SUA vinde în Taiwan arme de miliarde de dolari

„Vânzarea de arme de către SUA către Taiwan constituie o gravă încălcare a principiilor fundamentale ale legislaţiei internaţionale şi relaţiilor internaţionale”, a subliniat Geng Shuang. „Partea chineză şi-a exprimat profunda nemulţumire, precum şi opoziţia fermă, şi a protestat deja oficial pe lângă SUA”, a adăugat el.

Washingtonul, care a rupt în 1979 relaţiile diplomatice cu Taipeiul pentru a recunoaşte Beijingul drept singurul reprezentant al Chinei, rămâne cu toate acestea aliatul cel mai puternic al teritoriului insular şi principalul său furnizor de arme.