DISTRIBUIȚI

China a afirmat vineri că va răspunde rapid pentru a se proteja dacă SUA îi lezează interesele, în contextul în care preşedintele Donald Trump se pregăteşte să prezinte lista definitivă a produselor chineze pentru care pot fi aplicate tarife vamale punitive, relatează Reuters, EFE şi AFP, potrivit agerpres.

„Poziţia noastră rămâne aceeaşi, dacă SUA iau măsuri unilaterale şi protecţioniste care dăunează intereselor chineze vom răspunde imediat luând deciziile necesare pentru a ne apăra drepturile şi interesele legitime”, a declarat vineri la Beijing în cadrul unei conferinţe de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Geng Shuang.


Citeşte şi: Operaţiune antitero în Afganistan. Armata americană a lovit ‘scorbura’ unui lider jihadist

Trump urmează să prezinte detalii asupra acestui plan vineri. Lista va conţine 800 de categorii de produse chineze în valoare de 50 miliarde de dolari americani, în scădere de la 1.300, cât erau anterior.

Administraţia SUA este angajată într-o dublă cursă diplomatică: are nevoie de Beijing pentru progresul eforturilor de denuclearizare a Coreei de Nord, dar în acelaşi timp se opune tuturor partenerilor săi, într-un război comercial aproape declarat, notează AFP.

Citeşte şi: Trădare sau respect? Salutul adresat de Trump unui general nord-coreean stârneşte polemici la Washington – VIDEO

După summitul din Singapore cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, preşedintele american l-a lăudat pe omologul său chinez Xi Jinping pentru contribuţia sa la încheierea unui acord cu privire la denuclearizarea Coreei de Nord şi a subliniat că acest acord va fi şi în avantajul Chinei.

China este de departe cel mai mare partener comercial al Coreei de Nord şi aliatul politic tradiţional al ţării izolate. După summitul Trump-Kim, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a dat de înţeles că o relaxare a sancţiunilor la adresa Coreei de Nord ar putea fi luată în considerare dacă aceasta respectă rezoluţiile ONU, adăugând totodată că Beijingul a respectat întotdeauna cu stricteţe toate aceste rezoluţii.