DISTRIBUIȚI
Die Welt

Zeci de poliţişti, două arestări şi acces interzis pentru apropiaţi: procesul împotriva unui avocat chinez specializat în apărarea drepturilor omului a început miercuri în nordul Chinei, sub înaltă supraveghere, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Cel puţin 50 de poliţişti blocau accesul în tribunalul din Tianjin (nord), unde urma să înceapă în timpul dimineţii procesul pentru „subversiune” împotriva avocatului Wang Quanzhang. Procesul avocatului, al cărui caz a emoţionat mai multe capitale occidentale, nu este deschis publicului, au declarat poliţişti. Nici măcar desfăşurarea procesului nu a fost confirmată de autorităţi, potrivit France Presse.


Citește și : Jihadiștii revendică atacul terorist soldat cu trei morţi asupra Ministerului de Externe de la Tripoli

Wang este ultimul dintr-un grup de circa 200 de apărători ai drepturilor omului arestaţi în iulie 2015 care nu a fost încă nici judecat, nici pus în libertate. Data procesului său a fost anunţată de soţia lui, cu o zi înainte de Crăciun.

În vârstă de 42 de ani, avocatul a apărat militanţi politici, membri ai sectei interzise Falungong şi ţărani deposedaţi de pământurile lor. El a fost inculpat în mod oficial pentru subversiune în ianuarie 2016.

În faţa jurnaliştilor ţinuţi la distanţă de tribunal, de cealaltă parte a unui mare bulevard, un bărbat a denunţat cu voce tare procesul împotriva lui Wang, înainte de a fi urcat într-o maşină de culoare neagră de poliţişti în civil. Înainte de aceasta, un alt manifestant ce purta o pancartă pe care scrie „Eliberaţi-l pe Wang Quanzhang, este nevinovat!” a fost arestat, potrivit unui alt martor.

Regimul comunist Chinez şi-a făcut un obicei în a-i condamna pe opozanţii politici la sfârşitul anului, când atenţia ţărilor occidentale are tendinţa să diminueze.

Soţia lui Wang Quanzhang, Li Wenzu, care s-a ras în cap săptămâna trecută pentru a denunţa detenţia prelungită şi fără proces a soţului ei, a anunţat marţi că „peste 20 de membri ai forţelor de ordine staţionau lângă domiciliul său de la Beijing, împiedicând-o să ajungă la Tianjin, oraş situat la peste 100 de kilometri distanţă de capitala chineză.

Citește și : Trump: „Ţara noastră o duce foarte bine. Punem în sfârşit America pe primul loc”

În luna mai a anului trecut, Li a avut o întrevedere cu Angela Merkel, în timpul unei vizite a cancelarului federal german la Beijing.

SUA şi UE şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu soarta avocatului, care nu a fost autorizat să-şi aleagă proprii apărători şi nici să discute cu apropiaţi în timpul celor peste trei ani de detenţie.