DISTRIBUIȚI

Parlamentul de la Beijing, controlat de Partidul Comunist Chinez, a decis prelungirea cu un an a mandatului deputaţilor din legislativul din Hong Kong, în urma amânării alegerilor din acest teritoriu, informează marţi presa de stat din China, preluată de AFP, potrivit agerpres.

Guvernul teritoriului semi-autonom Hong Kong a decis la sfârşitul lui iulie amânarea cu un an alegerilor pentru Consiliul Legislativ (parlamentul local) justificând măsura prin pericolul epidemiei de coronavirus. Alegerile ar fi trebuit să aibă loc în 6 septembrie.


Citește și : Mediterana Orientală dă în clocot! Grecia A ATACAT și SCUFUNDAT un vas turcesc

Comitetul Permanent al parlamentului chinez a decis modalitatea de evitare a vidului legislativ din Hong Kong în urma unei şedinţe care a durat patru zile şi s-a încheiat marţi. Tam Yiu-chung, singurul reprezentant al Hong Kongului în comitet, a declarat agenţiei France Presse că decizia a fost adoptată în unanimitate.

Televiziunea de stat CCTV, care a difuzat ştirea, nu a precizat dacă se prelungeşte şi mandatul celor patru deputaţi din opoziţie cărora li s-a interzis participarea la următoarele alegeri din Hong Kong. La sfârşitul lui iulie, autorităţile locale au invalidat în total 12 candidaturi, în baza noii legi a securităţii naţionale.

Fosta colonie britanică Hong Kong, cu 7,5 milioane de locuitori, a revenit sub autoritatea Chinei în 1997, beneficiind teoretic de o autonomie extinsă, după principiul ‘o ţară, două sisteme’. La sfârşitul lui iunie, Partidul Comunist Chinez a impus însă o lege a securităţii naţionale care sancţionează ‘subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţele străine’. Mai multe ţări occidentale, în primul rând Statele Unite, au cerut guvernului de la Beijing să revoce legea, considerată de opoziţia din Hong Kong ca un atac la adresa libertăţilor.

Citește și : OMS temperează entuziasmul rușilor: ‘Vaccinul trebuie evaluat în privința eficacității și siguranței înainte de omologare’