DISTRIBUIȚI

Kong Xuanyou, adjunctul ministrului de externe chinez, a fost numit nou emisar special pentru chestiunea nord-coreeană, a anunţat luni Ministerul de Externe de la Beijing, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Kong, 58 de ani, este un etnic coreean din provincia chineză Heilongjiang (nord-est), care se ocupă de afaceri asiatice în cadrul Ministerului de Externe, potrivit CV-ului său.


Citeşte şi: La presiunile Casei Albe, China sancţionează Coreea de Nord prin suspendarea importurilor

El a deţinut funcţii importante în cadrul ambasadei chineze în Japonia şi, în perioada 2011- 2014, a fost ambasadorul Chinei în Vietnam, două ţări cu care China a avut adesea relaţii problematice.

Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez, Hua Chunying, a afirmat că nu există nicio legătură între numirea unui nou emisar şi actuala situaţie din Peninsula Coreea, unde tensiunile au crescut în ultimele zile.

Nu va exista nicio schimbare în politica Chinei faţă de Peninsula Coreea ca urmare a acestei noi numiri, a adăugat ea. Întrebată dacă noul emisar are planuri imediate să viziteze Phenianul, purtătoarea de cuvânt a răspuns că nu deţine nicio informaţie în această privinţă.

Citeşte şi: Un britanic a adormit în avion şi s-a trezit la 8500 km de casă

Potrivit unui diplomat străin la Beijing, predecesorul noului emisar, Wu Dawei, care împlineşte 71 de ani în decembrie, a ajuns la vârsta pensionării.

Tensiunile din Peninsula Coreea s-au diminuat uşor luni în contextul în care preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a afirmat că soluţionarea problemei nucleare nord-coreene trebuie făcută pe cale paşnică şi le-a cerut înaltelor oficialităţi americane să reducă riscul unui război cu Coreea de Nord.

„Nu trebuie să mai fie război în Peninsula Coreeană. Indiferent de suişurile şi coborâşurile cu care ne confruntăm, situaţia nucleară nord-coreeană trebuie soluţionată în mod paşnic”, a declarat Moon în deschiderea unei reuniuni la care participă cu regularitate principalii săi consilieri şi asistenţi.