DISTRIBUIȚI

China ”nu va renunţa la folosirea forţei” în intenţia sa de a se reuni cu Taiwanul, conform unui document oficial difuzat miercuri, care avertizează, de asemenea, cu privire la eforturile pentru independenţă în regiunile Tibet şi Xinjiang, relatează dpa, potrivit agerpres.

”Reunificarea completă” a Taiwanului cu China este în interesul fundamental al Chinei şi ”esenţială pentru realizarea reînnoirii naţionale”, notează documentul citat.


Citeşte şi: Israelul atacă o poziţie strategică din Siria

”China trebuie să fie şi va fi reunită. Nu facem nicio promisiune de a renunţa la folosirea forţei şi ne rezervăm opţiunea de a lua toate măsurile necesare”, mai menţionează documentul. Potrivit acestuia, ameninţarea nu este îndreptată împotriva populaţiei Taiwanului, ci contra ”amestecului forţelor externe” şi activităţilor separatiste.

În opinia Beijingului, SUA – care au aprobat recent vânzări de arme în valoare de 2 miliarde de dolari către Taiwan – subminează stabilitatea strategică globală şi Washingtonul a adoptat ”politici unilaterale şi a provocat şi intensificat competiţia între ţările importante”.

Referitor la tensiunile dintre China şi vecinii săi din Asia de Sud-Est cu privire la Marea Chinei de Sud, documentul susţine că situaţia este în general stabilă şi în curs de îmbunătăţire.

Citeşte şi: Echipajul unui pescador rusesc a fost ARESTAT în Coreea de Nord

Pe de altă parte, un accent este pus pe necesitatea unor ”eforturi mai mari” pentru încheierea modernizării armatei chineze până în 2035. În ultimii ani, China şi-a redus personalul militar cu 300.000, în prezent armata chineză având 2 milioane de soldaţi, ceea ce o face cea mai numeroasă din lume.

În anul 2017, bugetul pentru apărare al Chinei a reprezentat 1,26% din PIB, aceasta fiind cea mai mică proporţie în rândul celor cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU.