DISTRIBUIȚI
The Economic Times

China a încetat să mai răspândească teorii ale complotului pe internet în ţările în curs de dezvoltare pe tema implicării americane în apariţia noului coronavirus, după ce ecoul sub aşteptări, a declarat vineri un responsabil american, notează AFP, scrie agerpres.

Centrul Departamentului de Stat american însărcinat cu analizarea şi contracararea propagandei străine a estimat că în prezent Beijingul pune accentul pe propriile succese pentru a opri răspândirea pandemiei şi pe ajutorul pe care îl oferă unor terţe ţări.


Citește și : Macedonia de Nord a devenit al 30-lea membru al NATO

Mesaje Chinei în Africa arată că autorităţile gigantului asiatic, unde COVID-19 a fost detectat pentru prima dată în decembrie, „par să fi abandonat această campanie de dezinformare potrivit căreia coronavirusul a fost creat în Statele Unite”, le-a declarat jurnaliştilor coordonatoarea acestui centru, Lea Gabrielle.

„De asemenea, constatăm o tendinţă similară în America de Sud”, a adăugat ea.

În opinia sa, analizarea intervenţiilor guvernului chinez pe reţelele sociale în perioada 13-15 martie arată „reacţii esenţial negative” în Africa în faţa acestei ipoteze nefondate.

În urmă cu peste două săptămâni, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a preluat pe Twitter această teorie potrivit căreia un militar american a dus noul coronavirus la Wuhan, oraşul epicentru al pandemiei în China.

Citește și : Bilanţul pandemic a ajuns la 26.819 morţi pe plan mondial

Departamentul de Stat a denunţat o teorie a complotului „ridicolă” şi l-a convocat pe ambasadorul Chinei la Washington, în timp ce preşedintele american, Donald Trump, şi-a manifestat iritarea folosind deschis formula „virusul chinez” pentru a se referi la noul coronavirus.